Čitanje prije spavanja

Ritual čitanje prije spavanja

Uspostava svakodnevnih rituala izuzetno je korisna i poželjna za bebe i malu djecu. Rituali im omogućuju svojevrsno snalaženje u vremenu. Obzirom da ne poznaju načine mjerenja vremena, svakodnevno redanje aktivnosti ulijeva im osjećaj sigurnosti. Svakodnevno ponavljanje slijeda npr.: večera – kupanje – čitanje – spavanje ubrzo će djeci omogućiti spoznaju što slijedi nakon čega. Na taj će način shvatiti, primjerice, da nakon čitanja slijedi spavanje što mu daje osjećaj sigurnost i povjerenje. Uspostavom rituala u ranoj dobi djecu se ujedno usmjerava i pomaže im pronaći način za uspostavu reda u samostalnom organiziranju aktivnosti.

Ritual čitanja potrebno je učiniti takvim da ga dijete zavoli, da svaki dan jedva čeka tih desetak-petnaestak ili više minuta druženja s knjigom i odraslim koji mu čita.

Čitanje bebama

Bebe koje su premale da bi razumjele priču može umiriti glas roditelja koji mu čita. Za roditelja i bebu to su trenuci posebne bliskosti, ugode i opuštanja. Za bebe je od izuzetne važnosti slušati što više različitih glasova i zvukova, ali i ponavljati ih. Dobro je mijenjati ton, visinu i jačinu glasa prilikom čitanja. Za to izvrsno mogu poslužiti pjesmice u stihovima koji se rimuju. Nije nužno da se slikovnica čita od riječi do riječi. Nekad slika u slikovnici može poslužiti samo kao osnova za priču ili razgovor. Djeci je poželjno i postavljati pitanja koja se temelje na slici iz slikovnice – npr. ako slika prikazuje medvjeda, pitanje može glasiti: „Misliš li da je ovaj medvjed umoran?“ Razumljivo je da beba neće na njih odgovoriti, nego će to činiti roditelj, ali će mu pomoći u razvoju slušne osjetljivosti i receptivnog rječnika (koji razumiju).

Čitanje maloj djeci

Maloj djeci bit će zanimljivo ako sama odaberu knjigu koja će im se čitati. Na taj način osjećat će se uključenima. Ponekad je izbor dobro suziti na one koje i roditelj voli pa će tako uživati zajedno. Poželjno je iznova čitati knjige djetetove omiljene knjige. To doprinosi učenju jezičnih struktura, načinima funkcioniranja priče te poboljšava pamćenje. Kod čitanja knjige koja se čita prvi puta, dobro je iskoristiti priliku pitati dijete (koje već razumije radnju i zna govoriti) što misli da će se sljedeće dogoditi.

Čitanje, pričanje, prepričavanje, razgovor

Slike u slikovnici uvijek mogu poslužiti za razgovor, a priče za povezivanje priče iz slikovnice s pričama iz stvarnog života. Priče je moguće i prepričati ili primjerice izmijeniti završetak kako bi djetetu bilo zanimljivije.

Obzirom na sve blagodati koje proizlaze iz čitanja djeci i s djecom, ritual čitanja prije spavanja poželjno je prakticirati još dugo nakon što dijete nauči samostalno čitati.

Samo 15 minuta čitanja dnevno pomaže djetetovom cjelokupnom razvoju!

Zvučne priče

Snježana Španić, knjižničarka Odjela za djecu Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" Varaždin u sklopu emisije "Kutionica" Varaždinske televizije čita naglas slikovnice za Vas i Vašu djecu. Poslušajte zajedno s djecom ove zvučne priče, a ako se djetetu neke slikovnice posebno sviđaju posjetite lokalnu knjižnicu i posudite ih.

Djeca najčešće nisu svjesna stvari koje radimo za njih, ali itekako pamte stvari koje radimo s njima!

 

 

 

 

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo