Partneri projekta

Hrvatsko knjižničarsko društvo

Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež

Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva provela je 2011. godine istraživanje u hrvatskim narodnim knjižnicama. Rezultati istraživanja pokazali su da u Hrvatskoj nema kampanja za rano čitanje djeci na nacionalnoj razini u koje bi bile uključene sve dječje knjižnice, pedijatri i rodilišta te nema sustavne suradnje knjižničara sa zdravstvenim centrima, pedijatrima, rodilištima iako postoje primjeri dobre prakse. Povod je to pokretanju prve nacionalne kampanje "Čitaj mi!" za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Dječje knjižnice u Hrvatskoj organizirat će tijekom kampanje različite programe kako bi djeca od najranije dobi postala korisnici knjižnice, a roditelji suradnici.

www.hkdrustvo.hr/hr/strucna_tijela/17

Hrvatski liječnički zbor

Hrvatsko pedijatrijsko društvo

Hrvatsko pedijatrijsko društvo tijelo je Hrvatskoga liječničkog zbora i ima zadatak unapređivati zdravstvenu kulturu stanovništva. Prim. mr. sc. Marija Radonić, članica Hrvatskog pedijatrijskog društva, ima četverogodišnje iskustvo u promociji čitanja naglas djeci od najranije dobi u pedijatrijskim ambulantama Dubrovačko-neretvanske županije u projektu "Rođeni za čitanje". Kroz projekt su izdate 2 slikovnice za djecu rane dobi, sada je u tisku i treća. Prva slikovnica "Gledaj ova mala slatka lica" za dob od 1 godine, druga "Idem spavati" za dob 2/3 godine, treća "Što radi moj tata" za dob od 3/4 godine starosti djeteta.

www.hpd.com.hr

Hrvatsko čitateljsko društvo

Hrvatsko čitateljsko društvo provodilo je projekt "Čitajmo im od najranije dobi" 2007. godine. Redovito obilježava Međunarodni dan pismenosti pripremajući promotivne postere i letke, kroz rad Ogranaka organiziraju se različite aktivnosti, i dvije godine zaredom provodili su projekt "Informativno-edukativni paketi za novorođenčad i njihove roditelje". U rodilištima Osijeka, Karlovca, Zadra, Siska, Koprivnice i Bjelovara podijeljeno je ukupno tristotinjak paketa koji su sadržavali informativni letak o potrebi čitanja djeci od njihove najranije dobi, kratki popis kvalitetnih slikovnica za djecu od 0 do 3 godine, slikovnicu koju mogu "čitati" i bebe, besplatnu jednogodišnju člansku iskaznicu za lokalnu gradsku knjižnicu i drugo.

www.hcd.hr

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti udruga je koja okuplja članove zainteresirane za istraživanje dječje književnosti i književnosti za mladež te srodnih područja. Organiziraju manifestaciju "Hlapić 2013. - sto godina objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" koja se odvijala u cijeloj Hrvatskoj.

www.hidk.hr

UNICEF Hrvatska

Višegodišnjom akcijom "Prve 3 su najvažnije!" UNICEF je u Hrvatskoj upozorio na važnost podrške roditeljima u prvim godinama života djeteta. Zajedničko čitanje i gledanje slikovnica od najranije dobi jedna je od aktivnosti koja pomaže rani razvoj djece, ali i podržava kvalitetan odnos i bliskost između roditelja i djece. Rano čitanje posebno je važno za ranjive skupine djece te će UNICEF-ov doprinos u nacionalnoj kampanji "Čitaj mi!" biti usmjeren na roditelje i djecu koja nemaju pristup knjižnicama te obitelji slabijih ekonomskih mogućnosti. Zajedničko čitanje naglas potiče dječju znatiželju, razvija kognitivne i socijalne vještine kod djece te predstavlja zalog za uspjeh u školi i odraslom životu.

www.unicef.hr

 

Hrvatsko logopedsko društvo

Hrvatsko logopedsko društvo je samostalna i dragovoljna udruga koja okuplja logopede na teritoriju Republike Hrvatske koji se bave stručnim i znanstvenim problemima osoba s poremećajem jezično-govorno-glasovne komunikacije. U svom radu logopedi objašnjavaju i educiraju koje je vještine potrebno poticati od najranije dobi kako bi dijete uspješno, pravovremeno i s lakoćom usvojilo čitanje i pisanje.

www.hld.hr

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo