Čitaj mi! Nacionalna kampanja za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi

Organizatori

Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo

O kampanji

"Čitaj mi!" prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu. 

Tijekom kampanje "Čitaj mi!" informacije o dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji mogu dobiti u svakoj knjižnici te u domovima zdravlja i rodilištima u kojima su postavljeni informativni plakati i letci.

Fotografija - UNICEF/Giacomo Pirozzi

Kampanja u brojkama

 • Porast broja upisane djece u sve knjižnice u Hrvatskoj, kao i broj posjeta roditelja s djecom knjižnicama

 • 2800 događanja u kojima je sudjelovalo preko 70 000 djece i roditelja - izložbe kvalitetnih slikovnica na dječjim odjelima, predavanja za roditelje o važnosti čitanja naglas, čitanje priča za laku noć na lokalnim radiopostajama, čitanje priča u knjižnicama (Bajkaonice, Obiteljske pričaonice, čitanje priča na stranim jezicima i sl.) i domovima zdravlja.

 • U kampanji sudjelovalo preko 300 knjižnica širom zemlje

 • Na nagradni foto/video natječaj na temu čitanja s djecom dospjelo preko 823 fotografije i video isječaka djece koja čitaju s roditeljima, bakama, djedovima, braćom…

 • Prikupljeno više od 30 000 slikovnica u akciji "Čitam, dam, sretan sam" za dječje odjele bolnica, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće, domove za djecu... knjige su išle iz ruke u ruku po cijeloj Hrvatskoj, darivanje slikovnica postalo je hit.

 • Čitalo se u knjižnicama, knjižarama, parkovima, na gradskim trgovima, u pedijatrijskim ordinacijama, bolnicama...

 • Čitale su vile, gradonačelnici, glumci, liječnici, pisci i spisateljice

 • Priče su putovale bibliobusima (knjižnicama na kotačima) diljem zemlje do udaljene djece, u mjesta gdje nema knjižnica

 • U Dubrovniku je snimljena milenijska fotografija Čitaj mi

 • 20000 volontera pomagalo (čitalo djeci…)

Rezultati kampanje

 • Tiskano 117.000 letaka, 3600 B1-plakata, 8000 straničnika, 310 majica za djecu i volontere te 750 bedževa "Čitaj mi!", 3000 primjeraka „Metra za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta, 6 promotivnih stolića za akcije promicanja čitanja naglas na trgovima hrvatskih gradova te 3000 naljepnica sa logom „Čitaj mi!“ kojima knjižnice označuju kvalitetne slikovnice i knjige za čitanje djeci od rođenja do treće godine života zahvaljujući suradnji i financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija RH. Kampanja "Čitaj mi!" podržava ciljeve Nacionalne strategije za poticanje čitanja. 

 • Kampanja „Čitaj mi!“ službeni je kandidat za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017., 2018. i 2019. g., najveće svjetske nagrade za promicanje dječje književnost i književnosti za mlade

 • U Koprivnici, Ogulinu i Prelogu knjižnice u rodilištu daruju novorođenčad i njihove roditelje informativno-edukativnim paketima. Paketići dobrodošlice sadrže informativni letak o potrebi čitanja djeci od najranije dobi, člansku iskaznicu za bebe te slikovnicu koju mogu "čitati" i bebe.

 • U pedijatrijskim ordinacijama i domovima zdravlja u Sisku, Prelogu, Bjelovaru, Koprivnici, Zadru i Ozlju te predškolskim ustanovama u Rijeci, Velikoj Gorici, Vinkovcima i Bjelovaru otvorene su male libroteke, a knjige koje se u njima nalaze darovale su nakladničke kuće, knjižnice, roditelji i srednjoškolci.

 • UNICEF je osigurao slikovnice, bojanke i bojice za 900 obitelji s djecom kojima nije lako doći do knjiga. U suradnji s poznatim UNICEF-ovim fotografom Giacomom Pirozzijem fotografirana je obitelj koja čita djeci za jumbo plakate s ciljem da informacije o dobrobitima čitanja naglas djeci dobije što više roditelja i drugih odraslih članova obitelji. Gotovo tisuću slikovnica donirano je zatvorima za susrete djece s roditeljima lišenima slobode. Otisnuto je 4000 slikovnica za najmlađu djecu „Gledaj ova mala slatka lica“ koje su podijeljene pedijatrima u Šibensko-kninskoj i Karlovačkoj županiji, Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarskoj županiji. UNICEF je u suradnji s Udrugom Roda, Hrvatskim čitateljskim društvom i Udrugom Medioteka osigurao 5 000 slikovnica za djecu roditelja lišenih slobode, za pedijatrijske čekaonice, te za potrebe školskih pedagoga i psihologa.

 • Povodom Međunarodnoga dana pismenosti (8. rujna), u organizaciji Hrvatskoga čitateljskog društva, organiziran je okrugli stol "Čitanje naglas" (2013.) te stručni skup "Rana pismenost i poteškoće u čitanju" (2015.) koji je okupio stručnjake iz područja čitanja i poticanja čitanja djeci od najranije dobi, kako bi se društvo u cjelini još jedanput upozorilo na važnost čitanja naglas. Stručni radovi su objavljeni u časopisu "Hrčak". Dana 8. rujna 2023. godine HČD organizirat će stručni skup "U obranu čitanja naglas - poticanje rane i obiteljske pismenosti" u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu.
 • Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti organizirala je manifestaciju "Hlapić 2013. – sto godina objavljivanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" koja se održala u cijeloj Hrvatskoj.

 • U kampanju su se aktivno uključili nakladnici posebnim akcijama i snižavanjem cijena slikovnica. Algoritam je postao "ponosni prijatelj kampanje" te su djelatnici svih Algoritmovih knjižara u Hrvatskoj kupcima nudili mogućnost doniranja 5 kuna za kampanju. Sredstva koja su na taj način prikupljena namijenjena su kupnji slikovnica za djecu iz siromašnih obitelji i iz siromašnijih krajeva Hrvatske. Mozaik knjiga tiskala je "Metar Čitaj mi!" koji prikazuje kako se s djetetovim odrastanjem i sazrijevanjem mijenjaju i slikovnice koje bi mu trebalo čitati.

 • Nakladnici, kao što su Naklada Bombon, Školska knjiga, Profil, Ibis grafika, Planet Zoe, Naša djeca, Mozaik knjiga, Algoritam, Naklada Nika, Libricon, Kašmir promet, Planetopija, Turistička naklada podržali su slikovnicama na dar nagradni natječaj kampanje "Čitaj mi!" na koji su dosada roditelji i drugi odrasli članovi obitelji poslali preko 700 fotografija i videosnimaka koje prikazuju odraslu osobu i dijete/djecu za vrijeme aktivnosti čitanja ili dijete/djecu (do 4. g.) koja sama "čitaju".

 • U sklopu kampanje "Čitaj mi!" pokrenuta je i internetska stranica www.citajmi.info, posvećena roditeljima i svima koji su svjesni važnosti čitanja djeci od rođenja. Stranica sadržava informacije o tome zašto je važno djeci čitati naglas, materijale (plakat, letak, logo) koje mogu preuzeti svi koji žele promicati čitanje naglas djeci od rođenja, nagradni natječaj koji podržavaju nakladnici svojim izdanjima za najmlađu djecu, listu vrijednih slikovnica za pojedinu dob djeteta te mnoge druge korisne sadržaje. Informacijski stručnjaci prenose nove spoznaje iz područja rane pismenosti i preko društvenih mreža Facebook i Twitter, a objave prate i dijele roditelji, knjižničari, knjižnice, obiteljski centri, književnici, nakladnici i mnogi drugi.

 • „Čitateljski program za zatvorenike i djecu“ u okviru kampanje „Čitaj mi!“ povezao je najmanje 600 očeva i djece kroz čitanje i slušanje odabranih slikovnica naglas te je osigurano oko 2000 knjiga i slikovnica za provedbu programa.

 • Kampanju „Čitaj mi!“ financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo pravosuđa RH, Zaklada NSK te drugi donatori

 • Kampanja "Čitaj mi!" dobila je podršku  ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Kampanja "Čitaj mi!" pokrenuta je u Europskoj godini čitanja naglas (2013.) s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama; kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom; usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postale dijelom stalnih knjižničnih programa u narodnim knjižnicama, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postala što intenzivnijom u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Knjige za svu djecu - sva djeca imaju pravo na pristup slikovnicama i knjigama, svakom djetetu treba omogućiti da mu se čita i razvijanje uz čitanje!

Foto galerija

Foto galerija

Uključite se

Pozivamo roditelje i druge odrasle koji čitaju djeci, stručnjake za rani razvoj djeteta, knjižničare, pedijatre, nakladnike, udruge da se uključe u kampanju "Čitaj mi!" i prijave aktivnost/događanje kojom se žele uključiti u kampanju i promovirati čitanje djeci od rođenja.

Popis aktualnih događanja

Prijavite događaj koji organizirate

Kampanja u 2022.

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo