Knjižničari preporučuju Lista dobrih knjiga za bebe i djecu rane dobi

 • Naslovnica

  Ahaa! djeca

  Ibis grafika

  Els Heinsalu

  Duhovita i edukativna slikovnica za najmlađe o znanstvenicima. Na jednostavan način objašnjeno je kako su znanstvenici jako znatiželjni i kako pronalaze odgovore na svoja pitanja, te kako su neka otkrića potpuno slučajna. Zabavno, zanimljivo i poticajno štivo za buduće mlade znanstvenike.

 • Naslovnica

  Gdje li je Zog bebe

  Ibis grafika

  Julia Donaldson

  Popularni lik istoimene svjetski poznate slikovnice nastavlja svoje avanture. U ovoj tvrdoukoričenoj slikovnici za najmlađe postavljaju se pitanja gdje je Zog, a ponuđeni odgovori nalaze se ispod tkanina raznih boja i oblika koje prekrivaju dio ilustracija. Na posljednjoj stranici otkriveno je gdje se Zog nalazi.

 • Naslovnica

  George se prehladio bebe

  Egmont

  George je na kiši skinuo kapu pa se prehladio. Posjetio ga je liječnik i nakon odmora u krevetu i toplog mlijeka prije spavanja idući dan je George ozdravio. Slikovnica koja naznačuje važnost slušanja roditeljskih savjeta namijenjena je vrtićkoj dobi. Slikovnica je dio zbirke: Prvi put s Peppom.

 • Naslovnica

  Grmljaaav! djeca

  Igubuka

  Bruno Kuman

  Slikovnica tvrdog uveza pisana je velikim tiskanim slovima te primjerena djeci predškolske dobi. Govori o nastanku kiše, od jedne kapljice do grmljavine i proloma oblaka. Priča je maštovita, razigrana i potiče djecu na pitanja. Slikovnici je prethodio uspješan animirani film.

 • Naslovnica

  Između odmora pjesmarice

  Kreativna mreža

  Irena Zelena

  Zbirka pjesama sadrži stihove o školovanju, djetinjstvu, dječjim mislima i mašti. Pjesme su rimovane, pisane jednostavnim, djeci razumljivim jezikom, zabavne, prožete dječjom iskrenošću i čuđenjem. Svaka pjesma popraćena je ilustracijom. Namijenjene su starijim predškolcima i mlađim osnovnoškolcima.

 • Naslovnica

  Jeti u kojega nitko nije vjerovao djeca

  Ibis grafika

  Asia Olejarczyk

  Ako u nešto jako vjerujemo onda i nemoguće može postati moguće. Topla priča za najmlađe o jednom dječaku koji je jedini u razredu vjerovao u postojanje Jetija - tajanstvenog snježnog stvora s Himalaje.

 • Naslovnica

  Kako je leopard dobio pjege djeca

  Knjiga u centru

  Ana Đokić

  Slikovnica nastala po motivima priče naroda Mende iz Sijera Leone. Priča o leopardu kojeg su se svi bojali, čak i mravi, te je bio veoma usamljen. On ipak jednog dana upoznaje prijatelja - vatru i odluči je čuvati od svijeta samo za sebe. Vatra bi mu zahvalna slala poljupce koji ...

 • Naslovnica

  Kit koji je uvijek želio još djeca

  Profil knjiga

  Rachel Bright

  Glavni lik ove rimovane stihopriče je u neprestanoj potrazi za novim, ljepšim, svjetlucavijim potopljenim blagom. Međutim, koliko ga god nagomilao, ne pruža mu istinsku i trajniju ispunjenost. Nagrađivan autorski dvojac u tekstualno zaigranoj i ilustrativno raskošnoj problemskoj slikovnici tematizira vrijednost prijateljstva, ali prvenstveno pronalaska nematerijalnog unutarnjeg zadovoljstva.

 • Naslovnica

  Kuc kuc djeca

  Igubuka

  Bruno Kuman

  Dražesna priča prati dvije djevojčice u njihovu putovanju žutom podmornicom sve do neočekivanog završetka. Putem upoznaju razne i raznolike morske životinje. Slikovnica prepoznatljivog likovnog potpisa nastala je prema istoimenom animiranom filmu, sadrži velika tiskana slova, a namijenjena je djeci predškolskog uzrasta.

 • Naslovnica

  Lista književnih djela za promicanje održivog razvoja djeca

  online knjiga

  Jasna Milički, Ana Sudarević

  Lista književnih djela za djecu i mlade za promicanje održivog razvoja doprinos je ostvarenju 17 ciljeva UN-ovog programa održivog razvoja Agenda 2030. Glavna joj je svrha potaknuti na aktivno razmišljanje i bavljenje načelima održivog razvoja. Sadrži stotinjak naslova, dostupnih u Hrvatskoj, domaćih i inozemnih autora. Svaki naslov popraćen je anotacijom ...

 • Naslovnica

  Matilda nikad ne odustaje djeca

  Profil knjiga

  Tom Percival

  Nova slikovnica Toma Percivala o djevojčici Matildi još jedna je njegova slikovnica koja govori o pozitivnoj predodžbi o sebi, izgradnji samopouzdanja i ovladavanju osjećajima. Malena Matilda bila je sretno dijete i imala je sve što poželi, sve do dana kada se njezin svijet preokrenuo. Ono što je nekoć bilo jednostavno, ...

 • Naslovnica

  Mačak u čizmama pjesmarice

  Naša djeca

  Anna Pskiewicz

  Tvrdoukoričena slikovnica donosi stihovanu priču o dosjetljivom i neobičnom mačku u čizmama. Tekst poznate priče prilagođen je najmlađima, a dio je serijala Bajka u stihu.

 • Naslovnica

  Medo Bruno : moja prva igra pamćenja : životinje bebe

  Planet Zoe

  Benji Davies

  U priči Bruno upoznaje razna mjesta i različite životinje. Slikovnica je velikog formata i tvrdih listova, te kolorističnih ilustracija koje prate igru skrivanja, pamćenja i traženja uz pomične prozorčiće. Jednostavan tekst namijenjen je djeci do četiri godine koja će upoznati životinje iz cijelog svijeta.

 • Naslovnica

  Medo Bruno : morsko blago pjesmarice

  Planet Zoe

  Benji Davies

  Tvrdo ukoričena slikovnica s pomičnim prozorčićima donosi novu priču o simpatičnom Bruni koji je ovoga puta zaronio u morske dubine. Jednostavan tekst u rimi i koloristične ilustracije otkrivaju iznenađujuće i šaroliko blago.

 • Naslovnica

  Moj dućan : igram se i učim bebe

  Lusio

  Slikovnica debelih kartonskih listova s kratkim tekstom o kupovini namirnica namijenjena je djeci mlađeg predškolskog uzrasta. Kartonske slagalice izrezane su u oblik pojedinih namirnica koje dijete može umetnuti na odgovarajuća mjesta u knjizi.

 • Naslovnica

  Orangutan ne želi spavati djeca

  Neretva

  Elisenda Castells

  Problemska slikovnica obrađuje dječji odlazak na spavanje. Orangutan poziva svoja tri prijatelja na zabavu u pidžamama. U igri i zabavi prolazi večer, a kad je vrijeme za spavanje orangutanu se uopće ne spava. Njegovi prijatelji su već umorni, pa smišljaju mudar i učinkovit način kako mu pomoći da zaspi. Na ...

 • Naslovnica

  Papalino : ribica pričalica pjesmarice

  Ibis grafika

  Julia Donaldson

  Duhovita i zanimljiva slikovnica rado čitane autorice za najmlađe sadrži priču u stihu o malenoj ribici nepresušne mašte imenom Papalino. Svakoga dana ribica je negdje kasnila i pri tom pričala nevjerovatne i zanimljive priče drugim ribicama u morskoj školi kod gospođice Raže.

 • Naslovnica

  Pauka prati, oblike ćeš znati bebe

  Profil knjiga

  Slikovnica debljih listova s prozorčićima za najmlađe bit će zabavna i poučna za one malene. Prateći pauka koji plete mrežu i zavirujući ispod prozorčića, maleni će upoznati neke nove oblike poput trokuta, kvadrata i sl.

 • Naslovnica

  Riba duginih boja uči da nije najvažnije uvijek pobijediti djeca

  V.B.Z.

  Marcus Pfister

  Nova slikovnica o ribi duginih boja sadrži priču o važnosti sudjelovanja u igri bez obzira pobjeđujemo ili ne. Srebrica i njeni prijatelji u morskoj dubini igraju igru skrivača u kojoj se ovoga puta Srebrica nije snašla. Ipak, nakon razgovora s prijateljicom Crvenrepkom Srebrica shvati da nije uvijek važno pobijediti. Slikovnica ...

 • Naslovnica

  Rođendanska proslava bebe

  Planet Zoe

  Camilla Reid

  Rođendanska proslava mišice Popi krenula je po zlu nakon što je Pip ispustio tortu, no dobri prijatelji dosjetili su se nečeg zabavnijeg. Slikovnica za najmlađe o prijateljskoj podršci u trenutcima kada sve nije onako kako očekujemo.

 • Naslovnica

  Ružno pače pjesmarice

  Naša djeca

  Anna Pskiewicz

  Tvrdoukoričena slikovnica donosi stihovanu priču o pačiću koji je ponešto drugačiji od svoje braće. Tekst poznate priče prilagođen je najmlađima, a dio je serijala Bajka u stihu.

 • Naslovnica

  Simba je neposlušan bebe

  Egmont

  Simba je zaigrani i pomalo nestašni lavić koji radi sve po svom, pa ga nije lako čuvati i paziti na njega. Vesela priča iz savane namijenjena je najmlađima.

 • Naslovnica

  Smiješne priče djeca

  Srednja Europa

  Renata Piatkowska

  Renata Piatkowska poljska je spisateljica za djecu čije su knjige često nagrađivane i nalaze se na listama najčitanijih dječjih knjiga. Zbirka sadrži 14 kratkih i duhovitih priča za najmlađe raznih tema. Zajedničko im je glavi lik - nestašni dječak Tomica i njegove zanimljive tipično dječje dogodovštine.

 • Naslovnica

  Suli u avanturi : lovci na snove djeca

  Profil knjiga

  Maja Šimleša

  Žirafa Suli u svojoj četvrtoj avanturi otkriva što znači biti lovac na snove. Naime, žirafe ne plivaju, a baš to je Suli poželjala naučiti. Činilo se nemogućim dok nije došla na Otok snova gdje mnoge životinje uče vještine koje im nisu prirodno urođene. Tamo tigrovi postaju vrtlari, tukani vozači bicikla, ...

 • Naslovnica

  Tajna velikog krokodila djeca

  Shtorija

  Sarah Stručić

  Slikovnica za malene iz serijala Male životinjske priče o strašnom krokodilu koji je ostao bez zuba. Priča nosi pouku da se svaki problem lakše rješava udvoje.

 • Naslovnica

  Tisuću ptica djeca

  Ibis grafika

  Andreja Peklar

  Autorska slikovnica nagrađivane slovenske spisateljice i ilustratorice kroz priču o zatočenim pticama pronosi poruku o slobodi kao neprikosnovenom preduvjetu sreće. Osamljen i nesretan kralj poželio je pticu čiji je pjev čuo jedne večeri i koji ga je posebno razveselio. Međutim, svaka ulovljena i zarobljena ptica izgubila je u kavezu volju ...

 • Naslovnica

  Tu sam, uz tebe djeca

  Profil knjiga

  Smriti Halls

  Zabavna i emotivna slikovnica o odanom prijateljstvu Mede i vjeverića koji svaki trenutak provode zajedno. Jedan drugoga potiču na nove izazove, a u teškim trenucima međusobna su potpora. Međutim, i dobri prijatelji ponekad trebaju predah. I baš kada su bili razdvojeni vjeverić je shvatio da je puno zabavnije s prijateljem ...

 • Naslovnica

  U ovoj je kući duh djeca

  Profil knjiga

  Oliver Jeffers

  Autorska slikovnica sa zanimljivim likovno-grafičkim rješenjem i ilustracijama koje su kombinacija crno bijelih fotografija i crteža. Knjiga je privlačna i grafičkim oblikovanjem potiče na igru i čitanje. Glavni lik je djevojčica koja živi u velikoj staroj kući iz 18 st. i traži duhove, jer je čula da i oni žive ...

 • Naslovnica

  Vedrina suncokreta : Downov sindrom djeca

  Evenio

  Nataša Šunić Vargec

  Slikovnica prati Miu, djevojčicu s Downovim sindromom, u njenoj svakodnevici: obiteljskim situacijama, druženju s vrtićkim prijateljima, danima u bolnici, dogodovštinama kod raznih stručnjaka. U dodatku za odrasle autorica, logopedica i terapeutkinja, navodi što je Downov sindrom, najčešća karakteristična obilježja, važnost rane intervencije i uključivanja u društvo osoba sa spomenutim sindromom.

 • Naslovnica

  Vrlo zapetljan čvor djeca

  Profil knjiga

  Manuel Šumberac

  Dobitnik brojnih domaćih i inozemnih nagrada za ilustracije i animirane filmove, ponovno nudi zanimljivu i poetičnu priču o problemima, brigama ali i nadi za najmlađe.

 • Naslovnica

  Zečić Karlo : priče za sve prigode djeca

  Planet Zoe

  Susanne Berner Rotraut

  Nova autorska zbirka kratkih priča o zgodama popularne zečje obitelji namijenjena je predškolcima. Zečić Karlo je duhovit i simpatičan lik s kojim se djeca lako mogu poistovjetiti.

 • Naslovnica

  Što sve mogu sa svojih šest nogu djeca

  Knjiga u centru

  Zoran Pongrašić

  Problemska slikovnica za najmlađe s pozitivnom pričom jedne djevojčice u invalidskim kolicima, koja svoje stanje doživljava kao prednost, a ne kao nedostatak.

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo