Knjižničari preporučuju Lista dobrih knjiga za bebe i djecu rane dobi

 • Naslovnica

  Arlo : lav koji nije mogao zaspati djeca

  Planet Zoe

  Catherine Rayner

  Slikovnica o lavu koji je imao problema sa spavanjem namijenjena je predškolcima, a ujedno može pomoći roditeljima i odgajateljima u uspavljivanju djece. Uz brojne nominacije i nagrade, ova je slikovnica uvrštena u BookTrust Great Books Guide 2021: Best New Children's Books te je jedna od svega osam slikovnica odabranih u ...

 • Naslovnica

  Crvenkapica pjesmarice

  Naša djeca

  Urszula Kozlowska

  Tvrdoukoričena slikovnica donosi stihovanu priču o neustrašivoj djevojčici i jednom groznom vuku. Tekst poznate priče prilagođen je najmlađima, a dio je serijala Bajka u stihu.

 • Naslovnica

  Djevojčica i čarobna ploča djeca

  Mozaik knjiga

  Hela Čičko

  Suvremena bajka o djevojčici čiji se život promjeni kad na svom tavanu upozna vilu od koje na dar dobiva čarobnu svjetleću ploču. Priča je lako čitljiva, razumljiva, poučna i raskošno ilustrirana, a tematizira pitanje dječje ovisnosti o ekranima i količine vremena koju djeca provode pred njima. Problemska slikovnica namijenjena je ...

 • Naslovnica

  Igrajmo se! : interaktivna knjiga za poticanje djetetovih pokreta bebe

  Lusio

  Ellie Boultwood

  Tvrdoukoričena slikovnica namijenjena je najmlađima. Obuhvaća fotografije djece i prikaze životinja s istaknutim dijelovima koji su različite teksture od ostatka stranice, pa predstavljaju interaktivni poticaj razvoju djetetovih osjetila vida i dodira, koordinacije pokreta, kao i upoznavanju pojedinih životinja i nekih njihovih karakteristika.

 • Naslovnica

  Između odmora pjesmarice

  Kreativna mreža

  Irena Zelena

  Zbirka pjesama sadrži stihove o školovanju, djetinjstvu, dječjim mislima i mašti. Pjesme su rimovane, pisane jednostavnim, djeci razumljivim jezikom, zabavne, prožete dječjom iskrenošću i čuđenjem. Svaka pjesma popraćena je ilustracijom. Namijenjene su starijim predškolcima i mlađim osnovnoškolcima.

 • Naslovnica

  Jedan dan u vrtiću djeca

  Igubuka

  Bruno Kuman

  Reinterpretacija poznate narodne pripovijetke "Djed i repa" zapravo je duhovita priča za najmlađe o jednom sasvim (ne)običnom danu u vrtiću.

 • Naslovnica

  Jesen male guske djeca

  Planet Zoe

  Elli Woollard

  U jesen u šumi mira nema, jer mnoge životinje, svaka na svoj način za dugu zimu se priprema. No jedna guska mlada, koja je ostala sama nije znala što joj je činiti, a zima je sve više pokazivala zube...Ilustrirana slikovnica za najmlađe.

 • Naslovnica

  Kako zagrliti ježa djeca

  Ibis grafika

  Jana Bauer

  Jednoga dana, jednog ježa u šumi obuzela je silna želja za zagrljajem. S ježom se nitko nije htio grliti pa je ostao sam i tužan sve dok nije naišao mudar lisac Pipe i rješio problem. Duhovita pustolovina za najmlađe.

 • Naslovnica

  Karlo i družina kapuljača : gdje je pilić? djeca

  Planet Zoe

  Susanne Berner Rotraut

  Nova autorska slikovnica njemačke spisateljice i ilustratorice o zečiću Karlu donosi priču o izgubljenom piliću. U potragu se pridružuju i Karlovi prijatelji. Tvrdoukoričena slikovnica-tražilica namijenjena je djeci predškolskog uzrasta, a uz zabavnu pustolovinu, zanimljive koloristične ilustracije potiče se i razvoj vještine opažanja i koncentracije.

 • Naslovnica

  Ku-ku! : mjesec bebe

  Planet Zoe

  Camilla Reid

  Interaktivna slikovnica inspirirana je omiljenom igrom sakrivanja za najmlađe. Pomicanjem pokretnih dijelova otkrivaju se sakriveni predmeti povezani uz pripremu za spavanje, pa se najmlađi kroz zabavnu interakciju spremaju za počinak. Na posljednjoj stranici tvrdoukoričene slikovnice nalazi se ogledalce u kojem se dijete može prepoznati i uključiti u igru. Pročišćene, jednostavne ...

 • Naslovnica

  Lista književnih djela za promicanje održivog razvoja djeca

  online knjiga

  Jasna Milički, Ana Sudarević

  Lista književnih djela za djecu i mlade za promicanje održivog razvoja doprinos je ostvarenju 17 ciljeva UN-ovog programa održivog razvoja Agenda 2030. Glavna joj je svrha potaknuti na aktivno razmišljanje i bavljenje načelima održivog razvoja. Sadrži stotinjak naslova, dostupnih u Hrvatskoj, domaćih i inozemnih autora. Svaki naslov popraćen je anotacijom ...

 • Naslovnica

  Mama, volim te bebe

  Lusio

  Rhea Gaughan

  Taktilna slikovnica s prozorčićima i s utorima za dječje prstiće te kartonskim krugom koji se okreće i otkriva male životinje. Slikovnica koja opisuje privrženost i povezanost djeteta s mamom namijenjena je najmlađim čitateljima.

 • Naslovnica

  Medo Bruno : moje prve riječi bebe

  Planet Zoe

  Benji Davies

  Priča iz serijala o medi Bruni namijenjena je djeci do četiri godine. Obilazeći razna mjesta medo Bruno uči više od 500 novih riječi. Slikovnica je velikog formata i tvrdih listova, te kolorističnih ilustracija sa prozorčićima na otvaranje. Bruno će upoznati različite sportove, oblike, godišnja doba i mnoge druge zanimljivosti.

 • Naslovnica

  Na selu bebe

  Lusio

  Slikovnica na tvrdoukoričenim stranicama sadrži fotografije životinja i predmeta koji su povezani sa seoskim načinom života. Grupirane su u kategorije: Životinje, Alati i oprema, Voće, Povrće, Vozila i poljoprivredni strojevi, Mladunčad i Seoski proizvodi. Jasne fotografije i jednostavni opisi namijenjeni su djeci do četiri godine.

 • Naslovnica

  Palo s neba djeca

  Meandarmedia

  Terry Fan

  Jednog jutra u sivi svijet kukaca palo je nešto šareno i okruglo. Nakon odgonetavanja što bi to moglo biti Pauk je odlučio da to Čudo s neba pripada njemu te da će izgraditi veliki izložbeni prostor gdje će ga svi moći vidjeti, a pritom se i obogatiti prodajom ulaznica. Tako ...

 • Naslovnica

  Panda Vanda na Jadranu pjesmarice

  Naklada Semafora

  Marijana Križanović

  Priča u stihovima za predškolce. Panda Vanda odlazi na ljetovanje. Na zabavan i razigran način upoznaje čitatelje s brojnim ljepotama Jadrana i potiče želju za putovanjem.

 • Naslovnica

  Peppine zaigrane priče djeca

  Egmont

  Zbirka sadrži tri priče u kojima je glavna junakinja popularni animirani lik. Priče Dan na snijegu, Peppa igra košarku i Popravak čajnika donose vedre zgode iz Peppine svakodnevice, a s kojima se mogu poistovjetiti i djeca predškolskog uzrasta.

 • Naslovnica

  Piknja u bolnici djeca

  Planet Zoe

  Julia Donaldson

  Priča za najmlađe o terapijskom psu koji sa svojom vlasnicom odlazi u posjet bolesnoj djeci u bolnicu nakon čega se djeca osjećaju bolje. No u priči dolazi do obrata pa je to ujedno i priča o požrtvovnosti, odanosti i hrabrosti jednog psa.

 • Naslovnica

  Prehlađeni vuk djeca

  Igubuka

  Ivana Guljašević Kuman

  Autorska slikovnica s velikim tiskanim slovima duhovita je priča za najmlađe o prehlađenom vuku, koja je prvo nastala kao animirani film.

 • Naslovnica

  Prijatelji iz savane djeca

  V.B.Z.

  Nikoleta Novak

  Zbirka ilustriranih edukativnih priča o životinjama i njihovim doživljajima djeci na zabavan i razumljiv način pomaže u usvajanju životnih vrijednosti i daje moguća rješenja na izazove odrastanja. Malim su čitateljima kroz bliske situacije predstavljene emocije, sebičnost, stidljivost, tvrdoglavost... Nagrađivana i prevođena zbirka sadrži šest priča namijenjenih djeci starijeg predškolskog uzrasta.

 • Naslovnica

  Pčela i ja : priča o prijateljstvu djeca

  Znanje

  Alison Jay

  Autorska slikovnica britanske ilustratorice inspirativna je priča o neobičnom prijateljstvu. Djevojčica spašava pokislu pčelu, a u zajedničkom druženju otkrivaju ljepotu i radost koja proizlazi iz prirode. Na kraju priče nalazi se kratak informativni tekst kako pomoći pčelama da im brojnost poraste.

 • Naslovnica

  Svijet zanimanja djeca

  Forum

  Tvrdo ukoričena edukativna slikovnica sadrži opise stotinjak različitih zanimanja, a informacije su prilagođene djeci predškolskog uzrasta. Opisuju se zanimanja na koja se oslanjamo u slučaju raznih nevolja, zanimanja koja se obavljaju na otvorenom ili u zatvorenom, ispod ili iznad površine, a dodatni podatci mogu se pronaći ispod preklopnih prozorčića.

 • Naslovnica

  Učimo boje bebe

  Školska knjiga

  Magda Gargulakova

  Slikovnica za najmlađe s jednostavnim kolaž ilustracijama namijenjena učenju boja. Slikovnica sadrži stranice koje se izvlače i na kojima je prikazana skupina predmeta iste boje. Od djeteta se očekuje imenovanje ili pokazivanje predmeta koji su različite boje.

 • Naslovnica

  Učimo brojeve bebe

  Školska knjiga

  Magda Gargulakova

  Slikovnica za najmlađe s jednostavnim kolaž ilustracijama životinja. Slikovnica ima stranice na izvlačenje sa skupinom životinja određenog staništa. Dijete treba prepoznati životinju koja ne pripada skupini.

 • Naslovnica

  Volim povrće bebe

  Egmont

  Da je povrće jako zdravo to svi znamo, ali naši mališani znaju biti dosta izbirljivi. Slikovnica tvrdih listova objašnjava zašto je dobro jesti povrće i pomoći će malenima da ga zavole.

 • Naslovnica

  Vučja šuma djeca

  Hibou publishing

  Nora Brech

  Nagrađivana norveška ilustratorica napisala je i oslikala slikovnicu o naizgled zastrašujućem i nemogućem, slučajnom prijateljstvu djevojčice i vuka. Uz zanimljive i pomalo nostalgične ilustracije, poticajnu i dirljivu priču, autorica stavlja naglasak na razvijanje ljubavi prema životinjama i prirodi općenito, ali i savladavanju straha od nepoznatog. Autorska slikovnica namijenjena je djeci ...

 • Naslovnica

  Zaljubljena minuta : pjesme pjesmarice

  Srednja Europa

  Aleksandra Vitez

  Nakon tri destljeća tiskano je novo izdanje slikovnice (prvi puta objavljeno 1995. godine) kako bi u pjesmicama mogle uživati i nove generacije djece. Zbirka je to pjesmica koje prate razigrane i maštovite ilustracije Ivana Viteza. Namijenjene su predškolcima i djeci rane školske dobi, a zajednička tema je ljubav.

 • Naslovnica

  Zlatko i Prljavko djeca

  Naklada Semafora

  Silvija Šesto

  Higijena je važna, pa stoga brigu o čistoći i urednosti djeca već počinju učiti od malena. U slikovnici Zlatko i Prljavko ključnu ulogu u poduci ima Zlatkov djed. Edukativna slikovnica koja osim o važnosti higijene, govori i o važnosti međugenaracijske povezanosti ali i o tome kako se na kreativan način ...

 • Naslovnica

  Čiji su ovo tragovi? bebe

  Školska knjiga

  Radka Piro

  Slikovnica s prozorčićima pomoću jednostavne priče o lanetu koje traži svoju mamu upoznaje čitatelja s raznim životinjama i njihovu staništu. Ispod otiska životinjskih tragova krije se ilustracija životinje kojoj trag pripada i njen kratki opis. Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog uzrasta.

 • Naslovnica

  Šumski prijatelji bebe

  Znanje

  Interaktivna priča u rimi o šumskim prijateljima koje tražimo čarobnom istraživalačkom svjetiljkom. Knjiga u korici ima džepić u kojem je svjetiljka pomoću koje vidimo skrivene šumske životinje u šumi tek kad se stranica posvijetli. Slikovnica je namijenjena djeci predškolskog uzrasta.

 • Naslovnica

  Želim biti učitelj bebe

  Školska knjiga

  Slikovnica za djecu do treće godine donosi kratku priču u kojoj dječak želi postati učitelj i pojašnjava kako zamišlja svoje buduće radne dane. Unutar tvrdoukoričenih stranica nalaze se pomični dijelovi koji otkrivaju dodatne ilustracije, a najmlađe potiču na razvoj motoričkih vještina.

 • Naslovnica

  Žirafa prije spavanja djeca

  Planet Zoe

  David Grossman

  Zbirka priča za djecu izraelskog pisca u čijem kreativnom radu prevladavaju djela za odrasle. Autor je ove neobične priče isprva napisao za vlastitu djecu i unuke. Zbirka obuhvaća četrnaest duhovitih, začuđujućih i toplih priča s ilustracijama. Glavni likovi su djevojčice i dječaci: Itamar, Ruti, Rahela, Jonatan, Uri i Lili. Sve ...

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo