Opširnije o događaju

20. obljetnica programa Knjige za bebe

  • Tuesday, 13. October 2020.
  • 10:30 do 12:00
  • Koprivnica

Slika uz događaj

KONFERENCIJA ZA TISAK povodom 20. obljetnice programa „Knjige za bebe“ održat će se u utorak, 13. 10. 2020., u 10.30 h, na 1. katu Knjižnice

Od početka projekta „Knjige za bebe“, prije nešto više od 20 godina pa do danas, svoju prvu slikovnicu dobilo je u Rodilištu koprivničke Bolnice preko 16.500 djece!

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ provodi projekt „Knjige za bebe“ od 1999. godine, s namjerom skretanja pozornosti roditeljima, posebno majkama, ali i svima koji u obitelji brinu o djeci, na značaj ranih poticaja za čitanje koji imaju veliki utjecaj na kasniji razvoj vještina čitanja i pisanja u predškolskoj i školskoj dobi, ali i tijekom cijelog života.
Koprivnički projekt „Knjige za bebe“ prvi je projekt ove vrste pokrenut u Republici Hrvatskoj, ne samo najstariji, već i s najdužom neprekinutom tradicijom, budući da se provodi već punih 20 godina.
U suradnji s Neonatološkim odjelom Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Knjižnica u okviru projekta poklanja prvu slikovnicu svakoj novorođenoj bebi u koprivničkom rodilištu, a njihovim roditeljima edukativne materijale o važnosti čitanja od najranije dobi. Paketiće sa slikovnicama i popratnim materijalima pripremaju knjižničari, a sestre i babice u Rodilištu brinu da svaka mama i beba dobiju svoj paketić.
Ove, 2020. godine tiskani su novi promotivni materijali projekta, u čije se financiranje, uz Grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, po prvi put uključilo i Ministarstvo kulture i medija RH.
Zahvaljujući novim tiskanim promotivnim materijalima, informacije o programu koprivničke knjižnice „Knjige za bebe“, od sada će stizati u svaku općinu, pedijatrijsku ordinaciju i vrtiće širom Županije, kako bi što više roditelja dobilo informaciju o mogućnostima korištenja knjižnica u Županiji – a sve narodne knjižnice i bibliobusi u Županiji osigurat će najmlađim korisnicima besplatno učlanjivanje do njihove navršene prve godine života.
Za ilustracije na novim promotivnim materijalima zaslužna je ilustratorica Sanja Rešček Ramljak, koja je ujedno i jedna od sponzorica programa jer je Knjižnici darovala svoje originalne crteže. Grafički dizajn plakata, bookmarkera i deplijana potpisuje Dejan Halusek.

Na konferenciji, na kojoj će biti predstavljeni novi promotivni materijali te obilježena 20. godišnjica projekta Knjige za bebe, sudjelovat će predstavnici knjižnice – ravnatelj Karlo Galinec, voditeljica Dječjeg odjela Knjižnice Danijela Petrić i voditeljica Županijske matične službe za knjižnice Ljiljana Vugrinec, koji će govoriti o samom projektu i drugim programima Knjižnice za djecu, a pridružit će im se i suradnici i partneri iz medicinske struke – sestra Ksenija Rajković, bacc.med.tech, koja će reći nešto više o višegodišnjoj suradnji Bolnice i Knjižnice, i dr. Zorica Valentić, dr.med.spec.pedijatar, koja će govoriti o važnosti poticanja čitanja iz medicinskog ugla.

Konferenciji će prisustvovati i ravnateljce ostalih narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji: Marijana Janeš Žulj iz Križevaca, Bernarda Ferderber iz Đurđevca i Ivanka Ferenčić Martinčić iz Virja, a prisustvovat će te govoriti o svojim iskustvima poticanja čitanja kod djece i jedna mama – korisnica Knjižnice i korisnica samog projekta Knjige za bebe - Dijana Buzuk.

S knjigama od rođenja!

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo