Opširnije o događaju

6. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE

 • Zagreb

 • Thursday, 18. April 2013.
 • 10:45 do

 • Tuesday, 21. May 2013.
 • 10:45

Slika uz događaj

6. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE
Kako bi djecu i mlade uputili u važnost dječje književnosti Centar za kulturu Trešnjevka sedmu godinu uzastopce organizira manifestaciju "Festival dječje knjige", a koja se održava tijekom mjeseca travnja i svibnja. Kroz šest književnih događanja koja se realiziraju u suradnji s trešnjevačkim školama, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, cilj je manifestacije djecu uputiti u svijet dječje književnosti kao jednom važnom obliku ulaska u svijet kulture.
Tako je prvi književni četvrtak rezerviran za književno-scenski program „Uberi priču“, a koji će se održati u Parku Stara Trešnjevka. Svako dijete koje se toga dana pojavi u Parku, otići će kući s lijepom, novom, tvrdo okoričenom slikovnicom „ubranom“ sa stabala. Među stablima okićenim knjigama odvijat će se i niz događanja - kratki nastupi pisaca, autora pojedinih slikovnica i zabavljača kao što su klaunovi, svirači, žongleri i akrobati. Inače, popularna „berba slikovnica“, autorski je projekt Sanje Lovrenčić.
Drugi susret ovogodišnjeg Festivala bavi se dječjom književnošću na filmu i ugošćuje redatelja Silvija Petranovića koji upravo dovršava igrani film „Šegrt Hlapić“, a u goste dolazi i glumac filma Mile Biljanović. Uz to što će svi posjetitelji moći doznati kako se književno djelo „pretvara“ u film, na tom će se susretu obilježiti i stota obljetnicu dječjeg romana – Šegrt Hlapić.
Treći susret je radionica – igraonica osvajanja knjiga – blaga, dok je četvrti književni četvrtak, „Čitamo mačke“, namijenjen djeci koja žele ući u svijet divljih mačaka Mrežira.
Na „Čitanju mačaka“ djecu očekuje i glazba i pripovijedanje i izrada zajedničke skulpture, a sve to odvest će ih iz gradske svakodnevnice u posve drugačiji, stvarni svijet divljinoljublja. Tko je jači knjiga ili računalo?, naziv je petog susreta koje propituje temu – kako pomiriti knjigu i računalo te koji su tehnološki noviteti nastali spajanjem tradicionalne knjige i novih medije.

Na zadnjem susretu ovogodišnjeg Festivala održat će se tribina "Kako njegovati književnost za djecu". Tribina je namijenjena nastavnicama i roditeljima, autoricama i autorima knjiga za djecu, ilustratoricama i ilustratorima, čitateljicama i čitateljima, svima koji na ovaj ili onaj način koriste knjigu u pedagoške svrhe i koji bi voljeli da djeca više vole čitati.
Kako bi pomogli u ostvarivanju tog cilj i ove godine pozivamo sve sudionike Festivala da nam daruju knjige. Sve prikupljene knjige Centar će donirati djeci Matoševa Tovarnika.

Raspored događanja http://www.cekate.hr/sociokulturni-odjel/7-festival-djecje-knjige/

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo