Opširnije o događaju

Čitamo u ritmu grada

  • Thursday, 21. November 2019.
  • 08:00 do 20:00
  • Koprivnica

Slika uz događaj

“Čitamo u ritmu grada” – pop-up program Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica

Na inicijativu Hrvatskog čitateljskog društva - Ogranka Koprivnica, u prostoru igraonice “Lumpi se igra” i caffe bara “MammaMia” u Koprivnici, knjižničarke Maja Krulić Gačan i Ida Gašpar te dugogodišnji volonter knjižnice Matija Kolarić, predstavili su knjižnicu, usluge Dječjeg odjela i promovirali čitanje od najranije dobi.

Ovo je zapravo bio jedan oblik svjetski popularnih pop-up programa koje karakterizira spontanost i inovativnost, no koliko kod spontano oni djeluju, itekako su detaljno planirani. Ovakvi programi postali su globalni trend kojem nije cilj samo promovirati određene sadržaje, već je cilj i umrežavanje, dijeljenje znanja i informacija na neočekivanim, ali popularnim lokacijama na kojima se okuplja ciljana skupina ljudi. Što se tiče knjižnične djelatnosti, osim što ovakve aktivnosti služe kao alat za promociju knjižničnih usluga i knjižnice, svrha je i promicanje čitanja, pismenosti, kvalitetne knjižnične građe kao i pronalaženje i povezivanje s potencijalnim korisnicima knjižnice.

Tako smo u Mjesecu hrvatske knjige 2019. odlučili izaći iz prostora fizičke knjižnice te provesti jedno popodne na mjestu gdje se okupljaju svi članovi obitelji, ne samo zbog ranije navedenih ciljeva već i zbog tijesnog prostora koji nas ograničava da se družimo u većem broju te u ugodnoj atmosferi uz kavu ili čaj raspravljamo o čitanju i drugim temama. Pripremili smo mnogo materijala- slikovnica, igračaka i kreirano je nekoliko punktova- punkt za kreativno izražavanje, nekoliko punktova sa slikovnicama, knjigama za djecu i priručnicima za roditelje, LEGO gradionica, punkt za robotiku gdje je naš volonter Matija Kolarić djeci pokazivao osnove korištenja micro:bitova i mBot robota. Pričali smo priče, crtali, razgovarali o čitanju, podijelili pristupnice za nove članove te prigodne poklone i promo materijale. Aktivno je promovirana i Nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi”. Povratne reakcije više od 40 sudionika bile su itekako pozitivne te se veselimo sljedećem susretu koji će biti početkom sljedeće godine prilikom otvaranja nove Male knjižnice. Male knjižnice su također hvalevrijedan projekt koprivničke knjižnice također pop-up formata, namijenjen čitanju djeci od rođenja do predškolske dobi u pedijatrijskim ordinacijama i ustanovama koje brinu o djeci.

Najpoznatiji oblik pop-up programa su zapravo tzv. slobodne knjižnice koje se pojavljuju u gotovo svakom kutku svijeta u različitim formatima (kućicama, stablima, kontejnerima) te se pune slikovnicama i knjigama koje prolaznici mogu uzeti, pročitati, preporučiti dalje, vratiti ih ili zamijeniti vlastitom literaturom. Koprivnička je knjižnica nedavno i u svojem gradu oformila takve slobodne knjižnice, u obliku knjigokatnica trenutno smještenih u Gradskom parku. Kad se ovakve slobodne knjižnice pojave u zajednici ili organiziraju kratkotrajni inovativni programi, sa sigurnošću možemo tvrditi da izazivaju samo pozitivne reakcije te još jednom dokazuju kako je sama knjižnica više od knjiga na policama, a svaka knjiga mnogo više od samo slova na papiru.

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo