Opširnije o događaju

Daruj mi...KNJIGU

  • Wednesday, 14. February 2018.
  • 14:07 do 14:07
  • Pazin

Slika uz događaj

14. veljače se već tradicionalno, od 2012. godine, obilježava Međunarodni dan darivanja knjiga. Naime, tu je akciju pokrenula dječja spisateljica Amy Broadmoore kako bi kod djece i odraslih razvila ljubav prema knjizi i čitanju. Tim povodom Gradska knjižnica Pazin darivala je djecu i mlade u vrtiću, osnovnoj i srednjim školama te umirovljenike u Dnevnom boravku za starije osobe Pazin. Svoju knjigu na dar dobili su i prolaznici na gradskom trgu koji su nestrpljivo zavirivali jedni drugima u ruke.
Knjige koje se poklanjalo volonteri su zamatali u novinski papir kako bi naslov ostao iznenađenje za svakog onoga tko je znao primiti dar. Tako „sakrivene“ Gradska knjižnica Pazin donirala je školama kako bi im našle savršeni smještaj. Uspjelo im je baš zato jer ih je bilo mnogo sa istim ciljem.
Volonterke Gradske knjižnice Pazin najprije su uveselile najmanje u Dječjem vrtiću Olga Ban Pazin te su svakoj skupini (11 vrtićkih i 3 jasličke) na dar odnijele slikovnicu. Odmah zatim i članove Dnevnog boravka za starije osobe, nakon čega su se uputili na glavni gradski trg te skeptične prolaznike zamolili da udome knjigu ili je poklone nekome baš na taj dan. Mali knjižničari u osnovnoj školi posjetili su sve učenike od 1. do 4. razreda u njihovim učionicama, kao i one iz Posebnih razrednih odjela. Uz kratak govor, svakom je razredu donirana jedna knjiga, koja je postala vlasništvo cijelog razreda. Višim razredima je pak Novinarska grupa dijelila knjige na prigodno osmišljenom punktu u školi. Uz plakat „Poklanjamo ti knjigu, a ti nama pokloni svoj dojam!“ kao pravi mali novinari prikupljali su i dojmove učenika. U suradnji sa srednjim školama (SŠ Jurja Dobrile Pazin, Pazinski kolegij-Klasična gimnazija) i njihovim knjižničarkama koje su skupile volontere, veliki je odmor je bio u znaku poklanjanja knjiga prijateljima i profesorima.
Podijeljeno je više od 200 naslova, prisustvovalo je više od 30 volontera, 7 knjižničara iz Pazinskih knjižnica s jednim ciljem: ŠIRITI LJUBAV PREMA KNJIZI I ČITANJU, TE NE SUDITI KNJIGU PO KORICAMA.
Tog dana u veljači oduševljenje prema knjizi nije se krilo na niti jednom mjestu u gradu, a knjige su pronašle put do mnogih srdaca.

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo