Opširnije o događaju

Gosti autori https://sluh.hr/

  • Friday, 05. July 2019.
  • 14:16 do 14:16
  • Osijek

Slika uz događaj

Važnost čitanja djeci s problemom oštećenog sluha

Čitanje knjiga oduvijek je bio izvrstan način povezivanja s vašim djetetom. Istovremeno doprinosite i njegovom razvoju, osobito ako je riječ o djetetu s oštećenim sluhom.
Oštećenje sluha varira od djelomične do potpune gluhoće. Neka djeca mogu bolje čuti pomoću slušnih pomagala, kohlearnim implantatima i sl., dok druga djeca ne mogu.
Gubitak sluha može trajati kratko vrijeme, a može biti slučaj i da nikada ne nestane. Neka se djeca rađaju s oštećenim sluhom, a kod drugih se isti problem razvije kasnije u životu.
Ti čimbenici utječu na izazove s kojima će se vaše dijete suočavati u životu.
Bez obzira na postojanje eventualnog oštećenja slušnog živca, važno je napomenuti da svaki put kad čitate svom djetetu, pomažete mu da se razvija. Tako možete svaki dan izdvojiti vrijeme za zajedničko čitanje. Odaberite knjige za koje mislite da će se svidjeti vašem djetetu.
Čitanje pjesmica ili priča u kojima se ponavljaju isti zvukovi također je izvrstan način na koji još bolje možete doprinijeti sveukupnom razvoju djeteta.
Tijekom čitanja priča pobrinite se da djetetu dodatno potaknete zanimaciju, ali i da mu omogućite da bolje shvati ono o čemu se govori. Jednostavno pripremite igračke koje pobliže opisuju priču, a djetetova mašta sama će se probuditi.
Razvijanje djetetove mašte neophodno je za sveukupni razvoj djeteta, kao i za buđenje kreativnosti i neotkrivenih talenata.
Budući da djeca imaju relativno kratkotrajnu pažnju, najprije pokušajte čitati nekoliko minuta. Zatim, stvorite vrijeme koje ćete redovno zajedno provoditi u čitanju knjiga.
Kako biste djetetu priuštili najbolje od čitanja knjiga, čitajte istu priču ispočetka. To će pomoći vašem djetetu da uhvati riječi koje je možda propustio. Po potrebi također objasnite priču i razgovarajte o stvarima o kojima se govori.
Pobrinite se da tijekom čitanja dijete vidi i vaše lice i priložene slike. Tako će jednostavnije pratiti priču, čak i ako ne uhvati sve riječi. Osim toga, dok čitate koristite jednostavan znakovni jezik.
Na tržištu danas postoje razne slikovnice; nabavite one s multimedijalnim sadržajem jer su sveobuhvatne, a samim time i zanimljivije.
Čitanje djeci s oštećenim sluhom je iznimno važno ne samo za razvoj djetetove mašte nego i sposobnosti i vještina, ali i otkrivanja skrivenih talenata. Naravno tu je i činjenica da je vrijeme koje ste proveli sa vašim djetetom neprocjenjiva poveznica između vas dvoje;

https://sluh.hr/

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo