Opširnije o događaju

Izlaganje "Nacionalna kampanja “Čitaj mi!”

  • Thursday, 12. October 2017.
  • 17:00 do 18:00
  • Crikvenica

Slika uz događaj

Izlaganje "Nacionalna kampanja “Čitaj mi!” – rezultati i utjecaj na zajednicu" održale su Kristina Čunović, koordinatorica kampanje "Čitaj mi!" i Danijela Petrić, dječja knjižničarka i članica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva u četvrtak 12. 10. 2017. na 11. savjetovanju za narodne knjižnice u Crikvenici.

Istraživanje Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež HKD-a provedeno 2011. godine ukazuje da hrvatske knjižnice sve intenzivnije razvijaju usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje, počevši od besplatnog članstva za bebe, predavanja za roditelje, igroteka, programa za bebe i roditelje, te suradnju s drugim organizacijama i stručnjacima u zajednici. Knjižnice također surađuju s mnogobrojnim stručnjacima u lokalnoj zajednici, rodilištem i pedijatrima, no zajedničke aktivnosti tek su se proširile pokretanjem kampanje "Čitaj mi!", prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja.

Hrvatski dječji knjižničari, svjesni koliko su rana i obiteljska pismenost važni temelji za budućnost svakoga djeteta, u posljednje četiri godine usmjeravaju mnogobrojne usluge i aktivnosti u kampanji ka suradnji obitelji i knjižnice. U akcijama i događanjima kampanje u kojima je sudjelovalo preko četrdeset tisuća djece i roditelja organizirane su izložbe kvalitetnih slikovnica na dječjim odjelima, predavanja za roditelje o važnosti čitanja naglas, čitanja priča za laku noć na lokalnim radio-postajama, čitanja priča u knjižnicama (Bajkaonice, Obiteljske pričaonice, čitanje priča na stranim jezicima i sl.) i gradskim trgovima, otvorene su brojne male knjižnice (libroteke, zbirčice) u dječjim vrtićima i pedijatrijskim ambulantama, a knjižnice bilježe porast upisa predškolske djece. U kampanji „Čitaj mi!“ ističemo međuinstitucionalnu suradnju od presudne važnosti jer samo organiziran, sveobuhvatan i dobro osmišljen rad šire zajednice s obiteljima može pridonijeti sustavnom razvoju rane pismenosti. Boljoj povezanosti svih aktera koji sudjeluju u poticanju čitanja djeci od najranije dobi uvelike je doprinijela i promocija Kampanje putem društvenih mreža. Izrađene su Facebook i Twitter stranice Kampanje te mrežna stranica na kojoj, pored knjižničara, sve aktivnosti vezane uz poticanje čitanja objavljuju i odgojitelji, zdravstveni djelatnici i drugi suradnici Kampanje. Zahvaljujući poveznicama na mrežnim stranicama knjižnica širom Hrvatske, Kampanja je dostupnija ne samo stručnim suradnicima već i roditeljima.

Aktivnosti kampanje pridonose kvaliteti života djece i roditelja u Hrvatskoj zahvaljujući inovativnosti, volonterskom angažmanu i zajedničkoj suradnji stručnjaka Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, Hrvatskog logopedskog društva i UNICEF-a s ciljem da se promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodi i u nadolazećim godinama. Vrijednost kampanje „Čitaj mi!” pokazuje i nominacija za najprestižniju međunarodnu nagradu u svijetu dječje knjige nagradu Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA 2017.

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo