Opširnije o događaju

Izložba 99

 • Zagreb

 • Wednesday, 06. December 2017.
 • 19:00 do

 • Thursday, 14. December 2017.
 • 19:00

Slika uz događaj

O izložbi 99:
Izložba obuhvaća 99 lutaka i lutkoslika, izrađenih kombiniranom tehnikom (ilustracija, lutkarske tehnike) uglavnom od recikliranih predmeta, nadahnutih ljudima koje je autorica susretala, rečenicama i mislima iz pjesama i knjiga. Naslov izložbe referira se na narodnu priču o kralju koji je imao sretnog i zadovoljnog slugu kojemu je podmetnuo vreću s 99 zlatnika da dokaže svoju tezu da je i on, kao i svi ostali, rob težnje ka savršenstvu. Sluga je podlegao i počeo prebrojavati svoje blago i razmišljao kako da dođe do još jednog zlatnika i postigne savršenstvo. S vremenom je postao natmuren, umoran i nezadovoljan. Upao je u krug od 99, a kralj ga je otpustio , ne želeći imati pokraj sebe takvog slugu.

Autorica pred sebe postavlja izazov:
Može li samo stvarati bez ikakve novčane naknade i je li svaki njezin rad poput zlatnika?
Vodi li svaki slijedeći rad do savršenog broja? Ili zadovoljstva? Je li proces stvaranja samoispunjavajući ili je potrebno zaokružiti cjelinu?
Hoće li imati inspiracije, bez očitog ponavljanja i uspjeti istaknuti posebnost emocija koje ju vode? Ili će upasti u repetitivnu zamku tržišta i komercijalne vrijednosti?
Što će sresti na kraju puta, kada izradi 99 lutaka i završi njihove priče? Hoće li ju brojka 99 natjerati je da prijeđe prag i izloži 100. lutku?
Hoće li dati izloške „na bubanj“ i pretvoriti ih u prave zlatnike i tako zamijeniti trud, volju, dio života sa platežnim sredstvom?
Ako kustosi dobivaju honorar za tekst o radu umjetnika, ako galerija dobiva sredstva za izložbu umjetnika, ako studenti dobivaju honorar za pomoć pri postavljanju i čuvanje izložbe, ako su grafičari honorirani za dizajn kataloga, koja je umjetnikova plaća?, pita se autorica.
Ovom izložbom ona postavlja pitanja. Nema odgovore. Ne potvrđuje nikakve teze, samo želi zadovoljiti svoju znatiželju i vidjeti hoće li i sama upasti u istu zamku u koju je upao sluga ili će otkriti nanovo da je stvaralačka moć dovoljna za sreću!?

O autorici:
Margareta Peršić rođena je u Zagrebu 1976. gdje je 2000. godine završila Pedagošku akademiju na temu „Priča, slika, slikovnica“. Proteklih dvadesetak godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u umjetničkom izražavanju bojama, izradi igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Aktivna je članica ULUPUH-a u Sekciji za izradu igračaka i lutaka te Sekciji za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 2010. godine te Hrvatskog centra za dramski odgoj (HCDO). Imala je osamnaest samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak grupnih izložbi. Godine 2017. godine diplomirala je na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu (IWP). Živi i radi u Zagrebu. Više na Facebook: Margareta Peršić

Izložba će se moći pogledati u galeriji Ulupuh, Tkalčićeva 14, Zagreb do 14. prosinca, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo