Opširnije o događaju

Mjesec hrvatske knjige 2022. OŠ Varaždin

 • Varaždin

 • Saturday, 15. October 2022.
 • 15:26 do

 • Tuesday, 15. November 2022.
 • 15:26

Slika uz događaj

Mjesec hrvatske knjige, tradicionalna i najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu, započela je 15. listopada i trajala do 15. studenog. Ove godine, Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih pa tema glasi Generacija K, s naglaskom na dva važna pojma – knjigu i knjižnicu. Ovogodišnji moto je Misli na sebe – čitaj!

Četvrta osnovna škola Varaždin i naša školska knjižnica, obilježili su ovaj Mjesec hrvatske knjige knjigama Miroslava Cmuka, kolege školskog knjižničara VI. osnovne škole Varaždin, koji nas je, nažalost, nedavno napustio. Profesor hrvatskog jezika i književnosti te velik ljubitelj stripova, bio je i plodan autor za djecu i odrasle te književni kritičar. Napisao je i autobiografski roman ‘Zagorland’ te brojne eseje o književnosti, glazbi, filmovima i stripovima kao i slikovnice za najmlađe.

U školskoj knjižnici je za učenike 2. i 3. abc razreda organizirana radionica nakon pročitane priče Miroslava Cmuka ‘Ljubav na drugi pogled’ u kojoj su saznali da za ljubav ipak nisu bitni samo pogledi već i srce. Jedan od zadataka bio je napraviti svoj papirnati avion (nekima je to bio prvi papirnati avion koji su sa zadovoljstvom napravili) u koji su zalijepili poruku u kojoj su napisali nešto lijepo i ohrabrujuće svojem prijatelju ili prijateljici. Sjetili su se i samog autora pa su i njemu uputili neku lijepu poruku od srca. Na kraju su isprobali hoće li avioni dobro prenijeti poruke, a onda su ih poklonili jedni drugima.

Za učenike 4. abc razreda radionica se temeljila na pročitanoj priči Miroslava Cmuka ‘Oton smoton’ koja nas podsjeća kako smo svi mi ponekad nespretni i griješimo. Naši četvrtaši su imali zadatak osmisliti šaljivi oglas o nekoj svojoj mani ili vrlini/sposobnosti. Njihovim oglasima dobro smo se nasmijali. Na kraju radionice igrali su igru ‘Vrući stolac’. Učenik (ili učenica) koji je sjeo na stolac trebao se uživjeti u ulogu Otona, a ostali učenici u uloge novinara koji su postavljali Otonu pitanja o njegovim dogodovštinama iz priče.

Osim radionica, učenici su sudjelovali i u razmjeni straničnika s učenicima iz dviju osnovnih škola u našoj županiji. Učenici 5. a razreda su, nakon što im je knjižničarka pročitala priče ‘Oton smoton’ i ‘Ljubav na drugi pogled’, osmislili svoje straničnike uz upute učiteljice likovne kulture Maje Đakmanec- Loborec. Njihovi straničnici su otputovali u OŠ Podrute, a učenici 4. c razreda osmislili su za učenike OŠ Šemovec straničnike u obliku kratkih stripova o zgodama i nezgodama iz priče ‘Oton smoton’.

Isto tako, u znak sjećanja na našu prerano otišlu kolegicu, školsku knjižničarku Ivanu Štimec-Sajko (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin), osmišljen je Ivanin izazov – aktivnost u kojoj učenici istražuju i saznaju više o temama koje predstavljaju izazove u njihovim životima pa će o njima napraviti digitalne sadržaje i prikazati kako ih provesti u djelo.

U ovom izazovu sudjelovali su učenici 4. a i b razreda. Učenici 4. a razreda bavili su se temom ‘Kako biti dobar prijatelj’, a učenici 4. b razreda su istraživali ‘Svijet videoigara’. Informacije koje su uglavnom pronašli na internetu koristili su za izradu digitalnih plakata u informatičkoj učionici.

Aktivnosti vezane za drage kolege, u Mjesecu hrvatske knjige, obilježili su osnovnoškolski i srednjoškolski knjižničari Varaždinske županije te njihove matične škole.

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo