Opširnije o događaju

Monte Librić – Festival dječje knjige i autora

 • Pula

 • Monday, 20. April 2015.
 • 08:00 do

 • Sunday, 26. April 2015.
 • 20:00

Slika uz događaj

Pula Circolo - Zajednica Talijana, Pula

Prirodno, bez unaprijed zadanih „strateških“ ciljeva, vodeći se zakonitostima struke i željom za kreativnim pomacima, Sa(n)jam Knjige u Istri je 2008. godine iznjedrio i posebnu knjižnu manifestaciju koja se usko dotiče dijela literature namijenjene djeci. Igrajući se s topografijom i toponimijom Pule na i podno sedam pulskih brežuljaka osmišljen je naziv Monte Librić – imaginarno osmo pulsko brdo knjiga za djecu.

Prve četiri godine odvijao se u literarnom ozračju zimskog Sajma knjige u Istri, a od 2012. djeluje kao samostalna proljetna manifestacija. Festival je ubrzo opravdao svoje postojanje te postao nezaobilazni dio kulturnog identiteta Pule, Hrvatske, regije i pripadajuće europske kulturne scene. Monte Librić danas slovi kao jedinstvena, kulturna i edukativna manifestacija koja promiče knjigu i književno stvaralaštvo te potiče, ostvaruje i pokazuje produkciju namijenjenu djeci. Uz izložbu svih recentnih izdanja knjiga za djecu, stručne literature za nastavnike i profesore, dječje psihologe i pedagoge, na Monte Libriću, uz svakodnevne susrete s piscima, odvija se pregršt kreativnih radionica, pričaonica, kazališnih predstava, filmskih projekcija i performansa za djecu. Organizatori Monte Librića iz godine u godinu nastoje pripremiti nove i zanimljive sadržaje te proširiti obzore njegova djelovanja, a u želji da se dječjoj književnosti posveti dužna i stručna (znanstvena) pozornost Festival posljednje dvije godine obrađuje i određenu temu kao polazište programa. Pod nazivom Nestvarna stvarnost raspravljalo se o poziciji suvremenog dječjeg romana, dok je tema Točka, točka, točkica… programski i tematski bila usmjerena ilustraciji, koja kao suvremeni i samostalni umjetnički izričaj nalazi mjesta u realizaciji knjige za djecu i doprinosi njezinoj popularizaciji. Ove godine obrađivat će se tema pod nazivom Knjiga u pokretu. Knjiga će biti prezentirana kao dinamičan i živ proces koji nas pokreće, a ne kao statičan kulturološki fenomen. Bit će povezana i sa stvarnim kretanjem – sa sportom. U skladu s tim bit će promovirana zanimljiva i među mladima sve popularnija sportska disciplina – sportsko penjanje.

Posebnost Monte Librića leži i u njegovoj dvojezičnosti. Ostvaruje interkulturalnu poveznicu između hrvatske i talijanskejezične zajednice. Prisustvo talijanskih autora i dvojezičnost dijela programa pod nazivom „Più che una storia“ afirmiraju suživot ovih dviju kultura na istome prostoru.

Ovogodišnji, 8. Festival dječje knjige Monte Librić, održava se od 20. do 26. travnja 2015. u Zajednici Talijana Pula – Circolu.

http://www.montelibric.sanjamknjige.hr/hr/2015/monte_libric/novosti/tema-knjiga-u-pokretu/

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo