Opširnije o događaju

Noć knjige u Dubrovniku

  • Thursday, 23. April 2020.
  • 17:00 do 21:00
  • Dubrovnik

Slika uz događaj

Virtualno slavlje knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Ove godine manifestacija Noć knjige, kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju i promidžbi knjige, po prvi puta održava se u virtualnom svijetu, a tema su knjige koje su promijenile svijet kao i sama promjena koja je zahvatila sve nas. Uz poruku ‘S knjigom nisi izoliran!’ Dubrovačke knjižnice će na sam dan manifestacije, četvrtak, 23. travnja 2020., objavljivati sadržaje putem svoje Facebook stranice koji su pripremljeni za ovu prigodu.

U suradnji s kulturnim društvom Aster Dubrovnik, od 16 sati, naratorica Vanja Balent će uz pomoć snimatelja Miša Sorića, ispripovijedati bajku Oscara Wildea „Zvjezdani dječak“ u maniri kamišibaj kazališta (malo papirnato kazalište koje je nekad bilo jako popularno na ulicama Japana), prateći ilustrirane podloške Marka Balenta i Mire Kliček.

Na Facebook stranici Odjela za djecu i mlade od 17 sati kreće projekt „Volim knjigu“ kojeg su realizirale knjižničarke Nikolina Miloslavić i Dijana Perić, u kojem će učenici drugog razreda Osnovne škole Marina Getaldića čitati priče koje su ih potakle da budu bolji ljudi.

Zatim u 18 sati slijedi prvi online kviz na temu “Knjige koje su promijenile svijet” koji će se prenositi putem Facebooka, a kojeg su osmislile knjižničarke Deša Ficović Kosović, Paula Raguž, Katarina Palinić i Tija Nenadić. Kviz je koncipiran tako da se publici na zabavan način približe neke zanimljivosti o knjigama koje su mijenjale čovječanstvo. U kvizu može sudjelovati tko želi (nema dobne granice), samostalno ili biti dio ekipe. Kviz sadrži i kultne naslove i njihove ekranizacije, ima slika, kao i pomoć jokera. Za sve informacije potrebno je pratiti Facebook stranicu Odjela za djecu i mlade i Dubrovačkih knjižnica.

Nakon kviza, u 20 sati, dubrovačka grupa Otpisani klan, pripremila je jednu malo drukčiju audiovizualnu interpretaciju Gundulićeve i Gotovčeve “Himne slobodi” koja će se također moći pogledati na Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.

Svoje pjesme čitat će i akademik Luko Paljetak i predstojnik franjevačkog samostana u Pridvorju fra Ivan Kramar, a tijekom dana prikazivat će se i drugi brojni zanimljivi sadržaji i neka iznenađenja.

Deveta Noć knjige održava se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Pratite nas na društvenim mrežama i pridružite nam se u virtualnom slavlju Knjige ovoga puta iz udobnosti svoga doma https://www.facebook.com/DuKnjiznice/

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo