Opširnije o događaju

Kampanja “Čitaj mi!” za nagradu ALMA 2017.

 • Hrvatska/Švedska

 • Tuesday, 08. November 2016.
 • 13:00 do

 • Tuesday, 04. April 2017.
 • 14:00

Slika uz događaj

Kampanja Čitaj mi! službeno je potvrđena kao kandidat za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017. g., na prijedlog Gradske knjižnice Rijeka.

Nagrada Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) je najveća svjetska nagrada za dječju književnost i književnost za mlade. Nagrada iznosi 5 milijuna švedskih kruna (570 000 Eura) i dodjeljuje se jednom godišnje jednom ili više lauerata. Autori, ilustratori, usmeni pripovjedači i promicatelji čitanja valjani su kandidati za nagradu, koja je zamišljena za promicanje zanimanja za dječju književnost i književnost za mlade. UN-ova konvencija o dječjim pravima je u osnovi djelovanja nagrade Astrid Lindgren Memorial Award. Stručno povjerenstvo izabire laureata(e) među kandidatima koje nominiraju organizacije iz cijelog svijeta. Nagradu Astrid Lindgren Memorial Award osnovala je švedska vlada 2002. g. a administrira ju Švedsko umjetničko vijeće.

Gradska knjižnica Rijeka jedno je od tri hrvatska nominacijska tijela najveće svjetske nagrade za dječju knjiženost i književnost za mlade (uz Hrvatsko knjižničarsko društvo i Centar za dječju knjigu). Službena potvrda o nominaciji potvrdila je 226 kandidata iz 60 zemalja, od kojih je 63 nominirano prvi puta, kako je najavio predsjednik povjerenstva profesor Boel Westin na Frankfurtskom sajmu knjige. Popis kandidata je zlatni rudnik za svakoga tko je zainteresiran za međunarodnu dječju književnost i književnost za mlade, s nadom da će se širiti i koristiti u svim mogućim situacijama koje se tiču čitanja i pripovijedanja. Zastupljeni su svi kontinenti. ALMA nagrađuje djela ili aktivnosti koje su najviše kakvoće, a laureati moraju sadržavati humanističke vrijednosti koje je Astrid Lindgren cijenila. Kandidate predlaže više od 100 organizacija iz cijelog svijeta i sa svojim stručnim znanjem smiju predložiti kandidate iz svoje zemlje ili regije i inozemstva.

Jedan ili više laureta bit će proglašeni u Nacionalnoj knjižnici u Štokholmu 4. travnja 2017. u 13 sati, a uživo će se prenosti na Bolonjskom sajmu knjiga. Do sada je nagradu dobilo 16 laureta, a 2016. to je bila Meg Rossof. Popis kandidata je dostupan na www.alma.se/en

Pod brojem Alma 2016/68 Gradska knjižnica Rijeka nominirala je kampanju Čitaj mi! zato što je to prva velika kampanja za promociju čitanja na nacionalnoj razini koja fokusira pažnju javnosti, roditelja i donositelja odluka na važnost čitanja. Inicijatori projekta su hrvatski dječji knjižničari okupljeni u stručnom društvu pa su tako svakodnevni napori knjižničara da promiču rano čitanje naglas postali vidljiviji. Projekt je okupio angažirane udruge i ugledne stručnjake koji se bave čitanjem i djecom, a svi su na svoj način dali dodatnu vrijednost razvoju projekta. Organizatori kampanje su Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo. Vrijednost kampanje Čitaj mi! je u sinergiji i partnerstvu više stručnih udruga koji surađuju, dijele informacije i ideje kako bi osigurale postizanje ciljeva kampanje. Timski rad i inovativni pristup, koncept ujedinjenosti i suradnje među organizacijama temelji se na povjerenju, odlučnosti i volonterskom radu.

Kampanja je pokrenuta povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu. Također, cilj kampanje jest učiniti knjižnične usluge za bebe i malu djecu dijelom redovitih usluga u narodnim knjižnicama i pojačati suradnju između knjižničara, pedijatara, logopeda i ostalih stručnjaka u promociji glasnog čitanja djeci.

Tijekom kampanje "Čitaj mi!" informacije o dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji mogu dobiti u svakoj knjižnici te u domovima zdravlja i rodilištima u kojima su postavljeni informativni plakati i letci, te na web stranici www.citajmi.info

Andreja Silić Švonja
Verena Tibljaš
Gradska knjižnica Rijela

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo