Opširnije o događaju

Poruka djeci svijeta

  • Monday, 02. April 2018.
  • 08:00 do 20:00
  • Hrvatska

Slika uz događaj

Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International Board on Books for Young People) ima priliku biti pokrovitelj Međunarodnog dana dječje knjige, 2. travanj. Ovogodišnju Poruku djeci svijeta napisala je Inese Zandere, latvijska književnica, urednica i aktivna promicateljica programa za poticanje čitanja, a ilustraciju izradio Reinis Petersons, jedan od najproduktivnijih suvremenih latvijskih ilustratora. Poruku djeci svijeta na hrvatski jezik prevela je Davorka Semenić-Premec.

Poruka djeci svijeta:

Manje je više
Ljudi su skloni ritmu i pravilnosti, baš kao što magnetska sila privlači metalne čestice, baš kao što snježna pahuljica stvara kristale iz vode. U bajci ili pjesmi, djeca uživaju u ponavljanju, zastrašivanju, univerzalnim motivima jer ih lako mogu prepoznati. Svijet dobiva red. Još se sjećam kako sam se kao dijete, tražeći pravilnost i simetriju, pravdu i jednakost, igrala lupkajući prstima po stolu tako što sam se trudila svakim prstom lupnuti jednako puta kako se onaj sljedeći ne bi uvrijedio. Ta instinktivna potreba za ravnotežom izgleda smiješno, znam, ali pokazuje potrebu očuvanja svijeta od nereda i kaosa. Imala sam tada osjećaj da sam i sama odgovorna za očuvanje ravnoteže.
Dječja sklonost pjesmicama i pričama također proizlazi iz njihove potrebe vraćanja reda u sveopći svjetski kaos. Sve teži poretku. Uspavanke, narodne pjesme, igre, bajke, poezija – svi ti ritmički organizirani oblici pomažu ljudima oblikovati svoju prisutnost u sve većem kaosu. Oni stvaraju instinktivnu svijest da je red u svijetu moguć i da svatko ima svoje jedinstveno mjesto u njemu. Ritmička organizacija teksta, redovi slova te dizajn stranice podređeni su istom cilju, kako bi se dobio dojam knjige kao dobro strukturirane cjeline. Veličina se ogleda u malim stvarima. Modeliramo dječje knjige po određenom redu, čak i ako ne razmišljamo o Bogu ili fraktalima. Dječja je knjiga čudesna sila koja promiče velike želje malih ljudi. Potiče hrabrost prema životu. U knjizi, manje-više jest, odmah, ne nakon odrastanja. Knjiga je zagonetka u kojoj otkrivamo čudesno. Ponekad to nešto ostaje neotkriveno, nerazumljivo do određene dobi, ali čak i tako djeluje u svijesti kao otisak do vremena kad će postati razumljivo. Slikovnice su zato škrinje s blagom, riznice mudrosti i kulture čak i za odrasle ljude, baš kao što djeca u knjigama za odrasle mogu pronaći svoju priču i nagovještaj svojeg budućeg života. Kulturni kontekst oblikuje ljude, slaže prostirku dojmova za budućnost, priprema ih za životna iskušenja i izazove.
Dječja je knjiga temelj velikih stvari. Ona obogaćuje svijet svojom razigranošću i istovremeno prekrasnom ozbiljnošću. Bez nje, svijet bi bio samo velika praznina.
Ukratko:
Knjiga daje malom čitatelju nadu da je red u svijetu moguć i da svatko ima svoje jedinstveno mjesto u njemu. Sve je podređeno tom cilju: ritam i poredak riječi te izgled stranice daju dojam knjige kao dobro strukturirane cjeline. Veliko se ogleda u malom. Tako su oblikovane knjige za djecu. One su zagonetke koje otkrivamo postupno, potvrda su veličine malih stvari.

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo