Opširnije o događaju

Pričaonica- veliki pričaju malima

 • Imotski

 • Tuesday, 07. February 2017.
 • 14:13 do

 • Sunday, 02. April 2017.
 • 14:13

Slika uz događaj

Kampanja ,, Čitaj mi!'' u Imotskom

Srednjoškolska knjižnica Imotski uključila se u nacionalnu kampanju,,Čitaj mi!'' stvaranjem sekcije ,,Pričaonica -veliki pričaju malima'' u kojoj školski knjižničari i učenici Gimnazije dr. Mate Ujevića i Ekonomske škole pišu i adaptiraju terapijske priče te ih pričaju u dječjim vrtićima na imotskom području. Radom ove sekcije razvijaju se vještine darovitih mladih pisaca i pripovjedača, a predškolci, budući korisnici knjižnica, usvajaju navike čitanja i ljubavi prema knjizi.
U ovu su se kampanju, potaknuti knjižničarima srednje škole, dosad uključili Dječji vrtić ,,Imotski'', Dječji vrtić ,,Ribica'' Podbablje i Dječji vrtić ,,Runović''. Ova kampanja dodatno je istaknula značaj čitanja priča u vrtićima koje su oduvijek zauzimale značajno mjesto u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu naših odgajatelja te potiče i roditelje da što više čitaju svojoj djeci.
U vremenu uznapredovale informacijske tehnologije i zasićenosti informacijama, u našem se društvu polako zanemaruje odgojni i terapijski učinak čitanja i pričanja što rezultira sve većim brojem djece s nekom vrstom poremećaja u čitanju i pisanju te poremećajima koncentracije i ponašanja.
Interaktivno čitanje terapijskih priča (uz radionice – likovne, dramske), koje tematiziraju neku vrstu poteškoća u ponašanju, blagotvorno djeluje na dijete s poteškoćom ali i preventivno na cijelu grupu djece kojoj se čita, u svrhu sprječavanja neprimjerenog ponašanja od najranije dobi.
Osim pisanja i interaktivnog čitanja terapijskih priča, imotska kampanja ,,Čitaj mi'' uključuje i darivanje slikovnica i knjiga za malu djecu dječjim vrtićima i pedijatrijskim ordinacijama (čekaonicama) ali i svim objektima gdje borave djeca kako bi knjiga uvijek bila nadohvat djeci i njihovim roditeljima.
Pozivaju se svi naši sugrađani da se uključe u kampanju ,,Čitaj mi!'', da što više čitaju svojoj djeci, a slikovnice i knjige za djecu koje im više ne trebaju daruju i ostave na mjestima gdje povremeno borave djeca, vrtića, liječničkih ordinacija i sl.
Ova kampanja na imotskom području ima za cilj i pripremiti Imotski za Međunarodni dan darivanja knjige, 14.veljače 2017. godine, kako bi naši najmlađi u svojim ručicama mogli imati knjigu, a ne sveprisutne mobitele ili tablete.
Dani koji će biti obilježeni ovom kampanjom:

14. 02. - Međunarodni dan darivanja knjiga (Imotski daruje slikovnice i knjige za djecu; prilika za doniranje dječje literature mjestima gdje borave djeca, pozvani su svi)
24. 02. - Međunarodni dan čitanja naglas
(Posjet školskih knjižničara i učenika srednje škole imotskim vrtićima, pričanje terapijskih priča i tematske radionice)

02. 04. - Rođendan kampanje „Čitaj mi!“ i Međunarodni dan dječje knjige
(Izdavanje brošure ,,Veliki čitaju malima'' sa svim aktivnostima i sudionicima nacionalne kampanje ,,Čitaj mi!'' provedene u Imotskom)

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo