Opširnije o događaju

Projekt "Rastemo čitajući" na konvenciji INELI

 • Atena

 • Friday, 01. September 2017.
 • 08:00 do

 • Saturday, 02. September 2017.
 • 20:00

Slika uz događaj

Koprivnička knjižničarka i voditeljica Bibliobusne službe Ana Škvarić sudjelovala je na trećoj konvenciji INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators/Balkan region), održanoj 1.-2.9.2017. u Ateni, Grčka. Ovom konvencijom službeno je završen trogodišnji projekt INELI Balkans (http://www.futurelibrary.gr/en/ineli-balkans_en/) koji je uz financijsku potporu Zaklade Bill & Melinda Gates 2014. pokrenula grčka neprofitna organizacija Future Library. Dio INELI Balkans mreže bili su knjižničari i informacijski stručnjaci iz 11 zemalja (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Makedonija, Rumunjska, Bugarska i Grčka), a hrvatski sudionici bili su Ivana Faletar Horvatić (Knjižnice grada Zagreba), Vesna Kurilić (Gradska knjižnica Rijeka), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Ana Škvarić (Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica) i Gorana Tuškan (Gradska knjižnica i čitaoica „Viktor Car Emin“ Opatija). Projekt je pokrenut s ciljem razvoja kreativnosti i inovativnosti, stvaranja partnerstava među knjižnicama, jačanja suradnje knjižičara i informacijskih stručnjaka s područja Balkana i stvaranja održive mreže knjižičara-inovatora koja će poticati daljnju suradnju, inovaciju, e-učenje i eksperimentiranje s novim idejama.

Osim umrežavanja i edukacije, sudionici projekta INELI Balkans imali su tijekom 2015. i 2016. godine zadatak osmisliti novu knjižničnu uslugu provedivu u vlastitoj knjižnici i s projektnim planom usluge aplicirati za nagradu INELI Balkans Innovation Award. Nagradu u iznosu od 4.000 eura organizacija Future Library dodijelila je u studenome 2016., a među pet nagrađenih projekta nove knjižnične usluge našao se i projekt „Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije“ Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica i voditeljice koprivničke Bibliobusne službe Ane Škvarić. Projekt je namijenjen dječjim vrtićima u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus, u svojoj je pilot fazi obuhvatio vrtiće u Drnju, Sigecu, Peterancu, Đelekovcu i Legradu, a pilot faza realizirana je tijekom 2017. godine. U Ateni su Ana Škvarić iz koprivničke knjižnice i Gorana Tuškan, ambasadorica za Hrvatsku u okviru INELI Balkans, održale službenu prezentaciju projekta „Rastemo čitajući“, nakon čega je Ana Škvarić sudionicima skupa na sesiji „Pitanja i odgovori“ imala priliku detaljnije predstaviti projekt, razmijeniti ideje s ostalim inovatorima i dogovoriti nove suradnje. Knjižničari iz drugih knjižnica s područja Balkana pokazali su interes za pokretanjem koprivničkog projekta u vlastitim sredinama, pa je tako u začetku suradnja s kolegama iz okruga Neamţ u sjeveroistočnoj Rumunjskoj.

Projekt će također biti nastavljen i u Koprivničko-križevačkoj županiji: postojeće knjižnične kutije kreirane za dječje vrtiće i namijenjene predškolcima hrvatske i romske nacionalnosti te njihovim odgajateljicama, s početkom školske godine 2017./2018. vraćaju se u dječje vrtiće, a u idućoj školskoj godini planira se osiguravanje financijskih sredstava kako bi se ovom uslugom pokrilo još pet dječjih vrtića u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus.

Dvodnevni program uključio je predstavljanje nove IFLA-ine inicijative GlobalVision i INELI inicijativa Iberoamerica i Asean, predstavljanje najnovijih projekata uglednih svjetskih knjižničara i informacijskih stručnjaka, panel diskusije, prezentacije projekata dobitnika nagrade INELI Balkans Innovation Award iz Hrvatske, BiH, Kosova, Bugarske i Rumunjske, radionice od vodstvom tima „Learning for Life“ i studijski obilazak zgrade Kulturnog centra Zaklade Stavros Niarchos u kojem je konvencija i održana. Konferencija je završila promišljanjem budućnosti mreže INELI Balkans, uz želju svih sudionika da po službenom završetku INELI projekta i dalje nastave s uspješnim i plodnim suradnjama s ciljem unapređenja knjižnica i knjižničarstva u zemljama Balkana.

Ana Škvarić, dipl. knjižničarka
Voditeljica Bibliobusne službe
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo