Opširnije o događaju

Promovirano osam digitalnih slikovnica

  • Friday, 09. November 2018.
  • 12:00 do 13:00
  • Koprivnica

Slika uz događaj

U petak, 9.11.2018. povodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je promocija osam digitalnih slikovnica tematski vezanih uz naš zavičaj. Slikovnice su dio novog projekta koprivničke knjižnice „Princeza na kraju svijeta - inovativno i kreativno poticanje čitanja kod djece u digitalnim okruženju“ koji se provodio pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Koprivnice i Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

U predstavljanju slikovnica sudjelovale su izvoditeljica projekta Ivana Kranželić, grafička urednica slikovnica Valentina Mikec, urednica Danijela Petrić te djeca koja su sudjelovala u literarno-kreativnim radionicama u kojima su slikovnice nastajale. Prisutne je pozdravila ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica dr. sc. Dijana Sabolović- Krajina koja je inicirala provođenje projekta i istaknula važnost prilagođavanja novim čitateljskim interesima djece. Upravo ovaj projekt na inovativan način potiče djecu na čitanje. Slikovnice su spoj digitalnog svijeta i svijeta bajki.

U svim pričama pratimo avanture glavnih junaka i upoznajemo se s mitološkim bićima Podravine. Knjiga „Hrvatska bajoslovlja“ Vida Baloga i ilustracije Patricia Agüera Mariña poslužile su djeci kao inspiracija za sporedne likove u priči, kao što su Pesoglavec, Mrakula, Grabancijaš Dijak, Grabari, div Leđan, Pozoj, Dravske vile, Vedi, vještice, Glođane, Markulesa i druga mitološka bića. Ivana Kranželić istaknula je koliko je važno da djeca sudjeluju u kreiranju ovakvih sadržaja, a i sama djeca pohvalila su projekt i radionice koje su im bile vrlo zanimljive. Stekla su nove vještine, a rezultat radionica su slikovnice koje će razveseliti mnogu djecu. U programu su se čitale novonastale slikovnice koje su oduševile djecu, a ono što im se posebno sviđa je da sve slikovnice mogu ponijeti kući i čitati ih bilo s mobilnih uređaja, tableta ili stolnih računala. Slikovnicama možemo pristupiti preko web stranice knjižnice ili putem poveznice: http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/defaultcont.asp?id=504&n=2.

Promotivni materijali (plakati i straničnici), za čije je rješenje zaslužan Dejan Halusek sadrže QR kodove za lakši pristup slikovnicama pomoću tableta i pametnih telefona. Pozivamo roditelje, učitelje, odgajatelje i sve zainteresirane da zavire u digitalne slikovnice pune mitskih bića i saznaju o čemu je priča.

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo