Opširnije o događaju

Slikovnice u Stomatološkoj ordinaciji u Legradu

  • Thursday, 09. November 2017.
  • 09:36 do 09:36
  • Legrad

Slika uz događaj

Od početka studenog 2017. godine u Stomatološkoj ordinaciji Danijele Glavosek Kovačić, dr.dent.med. u Legradu, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica otvorila je još jednu Malu knjižnicu.

Projekt „Mala knjižnica“ pokrenut je 2013. godine u okviru provođenja prve nacionalne kampanje za poticanje rane pismenosti „Čitaj mi!“. Cilj je poticati čitanje djeci od najranije dobi, a ciljna skupina su upravo djeca od rođenja do polaska u školu, njihovi roditelji i drugi članovi obitelji. Ono što je također bitno za pokretanje ove akcije su rezultati UNICEF-ovog istraživanja prema kojem u Hrvatskoj oko 1 700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema kod kuće niti jednu slikovnicu (UNICEF-ovo anketno istraživanje provela agencija Ipsos Puls 2012. godine na uzorku od 1621 roditelj). Ovim projektom nastoji se osigurati što šira dostupnost slikovnica roditeljima na koprivničkom području, ali i u ruralnim sredinama. Do sada je otvoreno 5 malih knjižnica, pedijatrijske ordinacije dr. Valentić i dr. Vondračeka, specijalistička pedijatrijska ambulanta, Odjel pedijatrije, Centar za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“ i Dječji vrtić „Igra“.

Pokretanjem Male knjižnice u Stomatološkoj ordinaciji u Legradu slikovnice će biti dostupnije djeci na tom području, a ujedno učiniti boravak kod stomatologa ugodnijim. Inicijalni fond sadrži 20 slikovnica namijenjenih djeci od najranije dobi do početnika u čitanju te slikovnicu „Crvenkapica“ na romskom, bajaškim narječjem, i hrvatskom jeziku koju su izradili učenici, knjižničarka i pomagač u nastavi u OŠ „Mihovil Pavlek Miškina“ u Đelekovcu. U stomatološkoj ordinaciji 500 pacijenata su djeca, a od toga oko 40 djece romske nacionalne manjine. Zajedničkom suradnjom knjižničara, stomatologa, pedijatara, odgajatelja i ostalih stručnjaka nastoji se prevenirati govorni poremećaji koji su sve učestaliji kod djece.

Nadamo se da će malene pacijente i njihove roditelje nove priče razveseliti, iznenaditi, poučiti i tako skratiti vrijeme čekanja na pregled, a svoje dojmove o ovoj akciji moći će ostaviti u Knjizi utisaka. Za veći izbor slikovnica i za posudbu, roditelji mogu s djecom posjetiti Bibliobus ili Dječji odjel Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Partneri

  • HKD logo
  • HCD logo
  • HPD logo
  • HIDK logo
  • HLD logo
  • unicef logo