Opširnije o događaju

Specijalno izdanje Sajma dječje knjige u Bologni

 • Italija

 • Monday, 04. May 2020.
 • 08:00 do

 • Thursday, 07. May 2020.
 • 20:00

Slika uz događaj

Međunarodni sajam dječje knjige u Bologni utemeljen je 1963. godine, a ove je godine po prvi puta, zbog pandemije COVID-19, održano specijalno online izdanje. Tako je ovaj značajan sajam za dječju književnost i izdavaštvo za djecu postao dostupan publici širom svijeta. Okupio je stručnjake, autore, ilustratore i nakladnike koji rade na afirmaciji dječje knjige. Bogat program događanja na internetu popratilo je preko 60.000 posjetitelja te je zabilježeno 400.000 pregleda stranica. Dodijeljene su nagrade koje se inače tradicionalno dodjeljuju na sajmu. Nagrade za najbolje izdavače dječje knjige dodijeljene su prema kontinentima. Na području Europe, nagrađena je talijanska izdavačka kuća Camelozampa, https://www.camelozampa.com/, s područja Afrike dobitnik je African Bureau Stories, https://www.africanbureau.com/, zatim Azije je kineska izdavačka kuća Jieli Publishing House, http://www.jielibj.com, na području Sjeverne Amerike, Les 400 coups, http://www.editions400coups.com, Centralne i Južne Amerike http://alborotoediciones.com/ i s područja Australije: http://www.windyhollowbooks.com.au. Nagrada Hans Christian Andersen, najveća međunarodna nagrada koja se dodjeljuje autorima i ilustratorima pripala je švicarskoj ilustratorici Albertine i Jacqueline Woodson iz SAD-a kao autoru. Jacqueline Woodson piše slikovnice, knjige za djecu i mlade. Njeni romani imaju snažne likove i stalni osjećaj nade. Ilustracije Albertine mogu se interpretirati na više razina, crteži su precizni, živahni i puni humora. Knjige nagrađenih još nemaju hrvatska izdanja pa se nadamo da će uskoro biti dostupne i na hrvatskom jeziku.

Svake godine na sajmu se dodjeljulje nagrada za najbolje aplikacije za djecu. Kvalitetnu aplikaciju čini dobar zvuk, kvalitetan sadržaj i ilustracije, jednostavnost te da ima edukativnu svrhu. Ovdje donosimo nekoliko nagrađenih edukativnih igara i alata za učenje. Paperbark predivno je ilustrirana igra iz Australije za djecu stariju od 5 godina. Donosi priču o prirodi Australije i vrlo vrućem australskom ljetu. Igrač prati pospanog vombata koji traži novi dom, dostupno na poveznici: https://paperbarkgame.com/#/. PUKU je kvalitetna aplikacija namijenjena djeci u dobi od 8 do 12 godina za širenje vokabulara i učenje engleskog jezika, dostupno na: https://apps.apple.com/gb/app/puku-learn-new-words/id1460784777. Simpatični animirani lik Pango vodit će djecu kroz svijet glazbe. U igri se mogu birati različiti instrumenti i melodije. Aplikacija je namijenjena djeci starijoj od 2 godine, dostupna je na poveznici: https://www.studio-pango.com/en/app-factory. Super Simple aplikacija je sadrži video materijale za učenje, e-knjige, igre i vrlo je jednostavna za upotrebu pa je mogu koristi najmlađi, djeca starija od 2 godine, dostupno na: https://supersimple.com/app/. Barefoot World Atlas savršen je primjer aplikacije u kojoj su informacije dobro pretočene u interaktivni digitalni sadržaj. Namijenjena je djeci predškolske i rane osnovnoškolske dobi, a dostupna je na poveznici: https://apps.apple.com/us/app/barefoot-world-atlas/id489221652. Marco Polo World School, edukativna je knjižnica koja sadrži video materijale na razne teme. Namijenjena je djeci satrijoj od 3 godine i ima privlačan vizualni dizajn, dostupno na: https://www.marcopololearning.com/world_school.html.

Pred današnjim obiteljima s malom djecom puno je izazova, a pametno korištenje ekrana jedan je od većih. Iako na tržištu postoji mnogo aplikacija za djecu, kvaliteta je ono čemu treba dati prednost. Bitno je naglasiti da će najviše koristi od ekrana mala djeca imati samo ako roditelji biraju kvalitetne sadržaje i pomažu im da usvoje nova znanja.

Autorica: Danijela Petrić

Partneri

 • HKD logo
 • HCD logo
 • HPD logo
 • HIDK logo
 • HLD logo
 • unicef logo